Uvredljivi grafiti osvanuli u gornjovakufskon naselju Krupa

U naselju Krupa na području općine Gornji Vakuf – Uskoplje jutros su na kući porodice Pokvić osvanuli grafiti okarakterisani kasnije od policije kao djelo koje ima elemente izazivanja vjerske i nacionalne netrpeljivosti.

Natpisi "Nož, žica, Srebrenica", „Biće još Srebrenica“, „Uskopje“, „Balije“ i kukasti križ osvanuli su jutros na kući porodice Pokvić u Krupi i na još 5 automobila koji su bili parkirani u ulici preko puta kuće. Navedene natpise pred kućom prilikom kretanja na posao jutros je prvi vidio Selmir Pokvić.

-Jutros rano, mislim da je bilo oko pola sedam, kada sam krenuo na posao vido sam natpis „Uskoplje“ u dvorištu, a zatim i natpise na automobilima i garaži. Vratio sam se u kuću i obavijesti roditelje a potom i policiju. Misli da je ovo izvedeno ciljano. Od svih kuća koje se nalaze okolo oni koji su ovo učinili izabrali su našu. Ne vidim razlog, ne znam zašto su to učinili. Policija radi svoj posao i nadam se da će pilicijska istraga dati pravi odgovor, kaže Pokvić.

Nakon poziva od starne Selmira Pokvića pripadnici policije su izišli na teren te obavili višesatni uviđaj. Za vrijeme trajanja uviđaja u Krupi je bio i načelnik općine Gornji Vakuf-Uskoplje Sead Čaušević.

-Ovo je vjerovatno posljedica događaja koji je bio noć ranije ovdje u Krupi, a radilo se o koncertu koji je trajao do kasno u noć. Alkohol i sve što ide sa tim su vjerovatno ovo uradili. Mi 20 godina radimo na afirmaciji suživota na području Općine. Nadam se da će policija pronaći počinioce a kao načelnik zamolio bih stanovništvo da ne nasjeda na ovakve provokacije i da se dalje ne dižu tenzije. Ovo je djelo pojedinca ili nekoliko njih a nikako jednog naroda, istakao je načelnik Čaušević u izjavi na RTV Bugojno.

O ovom događaju u naselju Krupa upoznat je i dežurni tužilac koji je na osnovu navedenih činjenica konstatovao da događaj najvjerovatnije ima obilježja krivičnog djela izazivanja nacionalne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti.

Pripadnici policije poduzimaju aktivnosti na otkrivanju počinilaca ili više njih.

pogledano 2648 puta

O NAMA

RTV Bugojno smještena je u prostorijama KSC-a. U ovom preduzeću trenutno je 18 stalno zaposlenih lica. Ova ekipa realizuje zajednički cjelodnevni radio i TV program, koji je dobro prepoznatljiv medju gledaocima i slušaocima ove regije.

Opšrnije...

Partneri