Otvorena izložba slika "Crteži" Ismeta Mujezinovića

U okviru svečanog otvaranja IX. Bugojanskog lutkarskog bijenala, sinoć je u Umjetničkoj galeriji KSC-a, otvorena izložba slika pod nazivom "CRTEŽI" Ismeta Mujezinovića. Fundus Umjetničke galerije BiH, ljubiteljima likovne umjetnosti ponudio je opus djela jednog od najvećih bosanskohercegovačkih slikara svih vremena.

Ismet Mujezinović jedan je od najvećih bosanskohercegovačkih slikara svih vremena i jedan od najkompletnijih intelektualaca druge polovine prošlog vijeka. Rođen je u Tuzli 1907. godine, a umro u istoimenom gradu 7. januara 1984. godine.

Prvu samostalnu izložbu priredio je u oktobru 1926. u Sarajevu. Najveći uspjeh postigao je na portretima porodice Čaldarović koju je naslikao 1927. godine u Bijeljini. O liku i djelu Ismeta Mujezinovića na izložbi govorio je direktor Umjetničke galerije BiH Strajo Krsmanović. Tom prilikom istakao je kako je Ismet Mujezinović bio svjedok vremena koji je uz olovku i blok pravio skice iz kojih su kasnije nastala velika monumentalna platna od neprocjenjive važnosti.

Ljubitelji likovne umjetnosti imali su priliku da pogledaju likovni opus slikara koji je svojim likom i djelom ostavio svojevrstan pečat u slikarstvu, a čiji je stvaralački rad nagrađivan brojnim nagradama.

pogledano 769 puta

O NAMA

RTV Bugojno smještena je u prostorijama KSC-a. U ovom preduzeću trenutno je 18 stalno zaposlenih lica. Ova ekipa realizuje zajednički cjelodnevni radio i TV program, koji je dobro prepoznatljiv medju gledaocima i slušaocima ove regije.

Opšrnije...

Partneri