Bugojno u znaku Teatarskog festivala Fedra

Publika u Bugojnu u okviru 46. Teatarskog festivala „Fedra“ Bugojno ima priliku pogledati izložbu fotografija „Reatrospektiva" autora Edina Ćatića Bate. Svečanim otvaranjem te izvodjenjem prve predstave „Zašto Vuke ne pase travu“ Teatra Fedra Bugojno počeo je 46. Teatarski Festival Fedra.

U proteklim godinama kulturni, svakodnevni, sportski i naravno pozorišni trenuci zauvijek su sačuvani zahvaljujući fotografskom objektivu Edina Ćatića Bate. Na ovoj izložbi, koja je prethodila otvaranju 46. Teatarskog festivala „Fedra“ izdvojio je neke od brojnih fotografija koje su nastajale u pozorišnim noćima, a izložbu je specifičnom učinio i prezentacijom fotografija na plafonu KSC-a pa su promatrači pogled upirali ka gore. Nakon što je Vedrana Alagić, izdvojila biografske podatke, kritički se na izložbu osvrnuo Antonio Džolan i naglasio da je teško zamisliti Fedru bez Batinih fotografija. Na emotivan način, kao dugogodišnja Batina prijateljica, obratila se predsjednica Teatra Fedra Senada Milanović naglasivši magiju Batinih fotografija, a sam autor kratko se zahvalio na podršci. Da smo tada zaustavili trenutak, kao što to Bato čini fotografskim aparatom, vidjeli bi na njegovom licu odraz emocija, ljubavi, sreće i radosti zbog onog što radi i čiji djelić nam je ponudio na uvid. Direktor KSC-a Bugojno Mirza Idrizović poželio je dobrodošlicu i naglasio da je Bato vrijedan uposlenik KSC-a čija se preciznost u radu ogleda i u fotografiji, a izložbu je otvorenom proglasio načelnik Hasan Ajkunić.

Svečanim otvaranjem te izvodjenjem prve predstave „Zašto Vuke ne pase travu“ Teatra Fedra Bugojno počeo je 46. Teatarski Festival Fedra.

Načelnik Hasan Ajkunić prisjetio se nedavno preminulog Adema Krivdića, koji je bio utemeljitelj Festivala i pozvao prisutne da mu odaj počast učenjem Fatihe, minutom šutnje ili na drugi način. ističući značaj čuvanja od zaborava ljudi koji su doprinosili razvoju Bugojna u različitim segmentima te Festival proglasio otvorenim.

Teatar Fedra i ovaj put ponudio je zanimljivu priču koju je po motivima teksta D.Kovačevića "Generalna proba samoubistva" adaptirala i režirala Senada Milanović, a glume Ermina Musić, Suad Velagić, Almir Mujagić i Amel Ugarak. U predstavi je prikazana naša neposredna stvarnost kao mnogostruko isprepletena igra, igra različitih životnih i književnih žanrova - kao drama u drami, tragedija u komediji, satira u groteski, farsa u tragediji. Ovo je simbolična tragikomedija današnjeg vremena koja govori o složenom i protivrječnom moralu i poremećenom identitetu današnjeg čovjeka opterećenog neizvjesnošću i različitim izazovima egzistencijalnog trenutka.

pogledano 497 puta
Označeno

O NAMA

RTV Bugojno smještena je u prostorijama KSC-a. U ovom preduzeću trenutno je 18 stalno zaposlenih lica. Ova ekipa realizuje zajednički cjelodnevni radio i TV program, koji je dobro prepoznatljiv medju gledaocima i slušaocima ove regije.

Opšrnije...

Partneri