Promovisana knjiga "Budi budan i kad lijepo sanjaš"

U Pozorišnoj dvorani KSC-a Bugojno, promovisana je knjiga "Budi budan i kad lijepo sanjaš" autora Faruka Aganovića-Jupija. Knjiga govori o historiji BiH koja će ostati kao svjedočanstvo vremena o ratnom periodu koji se treba sačuvati od zaborava. O knjizi su govorili prof. dr. Selmo Cikotić i mr. Nusret ef. Abdibegović.

Pozorišna sala KSC-a Bugojno, bila je premala da primi sve zainteresovane koji su željeli da prisustvuju promociji knjige čovjeka, saborca, autora Faruka Aganovića-Jupija. Na jednom mjestu, okupili su se građani iz Bugojna, Donjeg Vakufa, Gornjeg Vakufa, Travnika, Novog Travnika, Kupresa, Jajca, gradova u kojima je Jupi ostavio dubok trag kao ratni komandant Armije RBiH.

Kao iznenađenje, Muharem Hamzakadić Haro, u dogovoru sa načelnikom općine, za svog prijatelja, saborca, izveo je ratnu pjesmu posvećenu upravo njemu, ratnom utu komandanta Jupija. Sreću na licu i suze u očima Jupi nije mogao sakriti.

Načelnik općine Hasan Ajkunić za svog dugogodišnjeg prijatelja imao je samo riječi hvale, a potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović, naglasila je da se ovom knjigom Jupi odužio za sve ono što je učinio za odbranu BiH. OFF1 načelnik općine Hasan Ajkunić potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović

Bugojno zaslužuje posebno priznanje i sjećanje, a upravo je ova knjiga sjećanje, nadanje, kazivanje jednog komandanta koji je i nakon toliko godina, ostao vjeran svojoj domovini, jedinoj BiH, naglasio je recenzent mr. Nusret ef. Abdibegović, te dodao da roditelje i zavičaj ne možemo birati, ali prijatelje da. A da je to istina, potvrdila je prepuna sala koja je najbolji pokazatelj koliko je Jupi bogat čovjek.

Jupi je u ovoj knjizi najmanje pisao o sebi, akcenat je stavio na domovinu, zavičaj, svoje saborce, naglasio je u svom obraćanju, recenzent prof.dr. Selmo Cikotić kazavši kako knjiga govori o suštini činjenice zašto je BiH uprkos svemu ostala neuništiva. A upravo u tome i leži snaga i hrabrost Faruka Aganovića-Jupija.

Premijer SBK-a Tahir Lendo i načelnik općine Kakanj Nermin Mandra telegramom su pružili podršku Jupiju, čestitavši mu na promociji, u nadi da će ova knjiga poslužiti i generacijama koje dolaze.

O herojstvu boraca i uspjesima ratnih jedinica govorio je bugojanski ratni komandant i zlatni ljiljan, autor Faruk Aganović-Jupi. On se posebno osvrnuo na događaje iz ratnog vremena, svoje prijatelje koji su zajedno s njim kročili stazama mnogih gradova BiH, na priče o patnjama, hrabrosti, snazi vojske Armije RBiH.

Knjiga je satkana Jupijevom uzrečicom Bog te pomogo, poznat po humoru i ljubavi prema domovini, svoje obraćanje završio je u svom stilu rečenicom:

"Budite budni i kada lijepo sanjate, jer neprijatelj ne spava"

Knjiga je posvećena šehidima i poginulim borcima Armije RBiH koji su dali svoje živote za slobodu domovine BiH, preživjelim pripadnicima Armije RBiH i narednim generacijama koje trebaju živjeti historiju Armije RBiH bez koje BiH ne bi ni opstala, jer čovjek bez slobode i domovine je niko i ništa.

pogledano 952 puta

O NAMA

RTV Bugojno smještena je u prostorijama KSC-a. U ovom preduzeću trenutno je 18 stalno zaposlenih lica. Ova ekipa realizuje zajednički cjelodnevni radio i TV program, koji je dobro prepoznatljiv medju gledaocima i slušaocima ove regije.

Opšrnije...

Partneri