Ženski vokalni ansambl HKD Napredak Bugojno učestvovao na 5. Susretima zborova u Jajcu

U organizaciji UHAKUD u BiH i Udruge Kralj Stjepan Tomašević u Jajcu su održani 5. Susreti zborova. Na ovogodišnjim susretima učešće je uzelo 7 horova, među kojima i Ženski vokalni ansambl HKD Napredak Bugojno.

Program je službeno započeo svečanom sv. Misom u 11 sati u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Jajcu, a od 13 sati ulsijedili su nastupi 7 horova. Ženski vokalni ansambl HKD Napredak predstavio se sa dvije pjesme: Plovi barko i Ljubav na dar uz pratnju na gitari Veronike Kolak.

"Ideja i cilj Susreta zborova je podizanje svijesti i kulturna promocija zborskog pjevanja koja na našim prostorima vuče korijene posljednjih stotinjak godina, ali i stručno savjetovanje i pomoć pri odabiru odgovarajućeg repertoara, koji su ključni za napredak i rad zborova, " naglasila je između ostalog Samira Merdžanić, voditeljica Ženskog vokalnog ansambla HKD Napredak Bugojno.

U posljednje vrijeme, na području Bosne i Hercegovine, pojavljuje se sve veći broj amaterskih horova koji djeluju unutar župnih zajednica ili samostalno kao udruge građana, pa je ovakav Susret koristan kako za njihovu promociju tako i za umjetnički kvalitet.

Osim toga Susret zborova odlično je mjesto na kojem se horovi između sebe mogu povezati i upoznati te razmijeniti iskustva i usvojiti nova znanja koja su neophodna u radu sa horovima.

 

pogledano 1813 puta
Označeno

O NAMA

RTV Bugojno smještena je u prostorijama KSC-a. U ovom preduzeću trenutno je 18 stalno zaposlenih lica. Ova ekipa realizuje zajednički cjelodnevni radio i TV program, koji je dobro prepoznatljiv medju gledaocima i slušaocima ove regije.

Opšrnije...

Partneri