VI Bugojanska vaza dodijeljena Magdaleni Blažević

U povodu Dana državnosti BiH, KSC Bugojno pod pokroviteljstvom općine Bugojno raspisao je konkurs za najbolju kratku priču. Nagradu „Bugojanska vaza“ dobila je Magdalena Blažević iz Mostara za priči „Sonja“. Svečanost dodjele nagrada upriličena je u Umjetničkoj galeriji KSC-a.

Niz je aktivnosti koje se realizuju u KSC-u u povodu Dana Državnosti BiH, istakao je Vahid Duraković, na početku svečanosti dodjele nagrade za najbolju kratku priču te podsjetio da je na konkurs „VI Bugojanska vaza“ pristiglo 35 priča iz BiH. Žiri u sastavu Mile Stojić, Tanja Stupar-Trifunović i Nura Bazdulj-Hubijar odabrao je tri priče u uži izbor, a jednoglasna odluka žirija bila je da je najbolja priča pod nazivom „Sonja“ autorice Magdalene Blažević.
Nagradu za najbolju kratku priču čini replike zdjele "Bugojanska vaza" (najstariji pisani spomenik u BiH) i novači iznosa od 1.000 KM.
Nagradjena autorica, Magdalena Blažević izrazila je posebnu radost zbog toga što je žiri odabrao njenu priču ističući da je ovo njeno prvo učešće na nekom konkursu.
Podsjetimo, konkurs za kratku priču „Bugojanska vaza“ pokrenut je 2013. godine i sada je već značajan za autore u BiH ali i inostranstvu. Cilj je bilo afirmacija „Bugojanske vaze“ kao najstarijeg pisanog spomenika, koji datira iz 500. godine prije nove ere, koji je pronadjen na području Poda, ali i afirmacija kratke priče kao savremene umjetničke forme. Repliku „Bugojanska vaza“ izradila je mr. Adina Kero.
Čestitke u povodu Dana državnosti BiH, ali i najuspješnijima uputili su i direktor KSC-a Bugojno Mirza Idrizović i načelnik Hasan Ajkunić.

pogledano 1557 puta

O NAMA

RTV Bugojno smještena je u prostorijama KSC-a. U ovom preduzeću trenutno je 18 stalno zaposlenih lica. Ova ekipa realizuje zajednički cjelodnevni radio i TV program, koji je dobro prepoznatljiv medju gledaocima i slušaocima ove regije.

Opšrnije...

Partneri