U Novom Travniku otvorena nova zgrada OŠ "Safvet-beg Bašagić"

Novoizgrađena zgrada Osnovne škole "Safvet-beg Bašagić" u ponedjeljak je svečano otvorena u Novom Travniku, čime su, kako je rečeno, nakon 25 godina stvoreni odgovarajući uvjeti za obrazovanje više od 500 učenika.

Izgradnja i opremanje nove škole koštalo je oko 2,5 miliona maraka, a sredstva su osigurali Vlada Federacije BiH i SBK-a, te općina Novi Travnik i Turska agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA).

Obraćajući se prisutnima, zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta BiH Šefik Džaferović zahvalio je svima koji su doprinijeli da učenici dobiju školsku zgradu koja je u skladu sa svjetskim standardima, naglasivši kako ona treba biti primjer i za ostale škole, kao i obrazovni sistem u BiH.

- Riješili smo jedan problem i omogućili našoj djeci da imaju normalne uslove za rad. Međutim, pitanje obrazovanja u BiH nije do kraja riješeno. Imamo sve zakone u toj oblasti i vjerujem da je i ovo jedan od koraka da se konačno dođe do njihove potpune implementacije. Želio bih u BiH vidjeti obrazovni sistem koji će poštovati ličnost svakog učenika i roditelja, ali i djeci omogućiti da idu u škole zajedno, bez segregacije. Gradimo dobre međunacionalne odnose i mislim da to možemo postići – istakao je Džaferović.

Uz poruku da je obrazovanje temelj svakog društva i države, potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović kazala je da su učenici u Novom Travniku dobili bolje uslove za stjecanje novih znanja i vještina.

- Svako društvo opstaje na obrazovanju. Očekujem da će i ova škola biti rasadnik dobrih učenika, te stručnjaka koji će u budućnosti graditi BiH - naglasila je Mahmutbegović.

Da je nova školska zgrada znak nastavka prijateljstva između Turske i BiH, naglasio je turski veleposlanik u BiH Haldun Koç, te je najavio kako će to prijateljstvo jačati i u narednom periodu.

- I dalje ćemo zajedno raditi i susretati se na ovakvim projektima. Iako postoje spekulacije da je Turska ekonomija na koljenima i da neće ispuniti obećanja prema svojim prijateljima, mogu reći da to nije tačno i da ćemo mi ustrajati na projektima, poput ove škole, na isti način kao i do sada - kazao je veleposlanik Turske.

Sretnu novu školsku godinu učenicima su poželjeli premijer SBK-a Tahir Lendo i ministrica obrazovanja SBK-a Katica Čerkez, poručivši kako je obrazovanje investicija koja se najviše isplati te da je cilj i obaveza omogućiti svim učenicima dobre uslove za edukaciju.

Na svečanosti u povodu početka nastave u novoj školskoj zgradi, načelnik općine Novi Travnik Refik Lendo i direktorica OŠ "Safvet-beg Bašagić" Nizada Skrobo istakli su kako su učenici 25 godina nastavu pohađali u teškim uslovima bivšeg učeničkog doma, te da je nova školska zgrada od ključnog značaja, kako za njih, tako i za njihove nastavnike i roditelje.

Svečanosti u Novom Travniku prisustvovali su predstavnici svih razina vlasti u BiH, TIKA-e i Veleposlanstva Turske u BiH.

pogledano 1157 puta

O NAMA

RTV Bugojno smještena je u prostorijama KSC-a. U ovom preduzeću trenutno je 18 stalno zaposlenih lica. Ova ekipa realizuje zajednički cjelodnevni radio i TV program, koji je dobro prepoznatljiv medju gledaocima i slušaocima ove regije.

Opšrnije...

Partneri