Potpredsjednica FBiH održala sastanak sa novoimenovanim ambasadorom Narodne Republike Kine u BiH

Potpredsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Melika Mahmutbegović održala je sastanak sa novoimenovanim ambasadorom Narodne Republike Kine u Bosni i Hercegovini, NJ.E. gosp. Ji PING-om.

Ambasador Ping je, u pratnji šefa političkog odjela Ambasade u Sarajevu potpredsjednicu Mahmutbegović upoznao sa procesom preuzimanja dužnosti u Bosni i Hercegovini, zahvalio se na sveopćoj dobrodošlici u našoj državi, te povukao pozitivne paralele sa svojim prethodnim, ambasadorskim mandatom u Indiji u smislu multietničkog i multikulturalnog karaktera Bosne i Hercegovine.

Potpredsjednica Mahmutbegović je istakla dobru saradnju dvije države koje i pored velike geografske udaljenosti imaju dosta dodirnih tačaka i sličnosti po pitanju kulturološke, vjerske, tradicijske raznolikosti i suživota različitosti.

Posebno je naglašena neophodnost unapređenja i proširenja privredne i kulturne saradnje i razmjene između dvije prijateljske države, kao i širenje turističke ponude i potencijala iz razloga velike zainteresovanosti kineskih turista za Bosnu i Hercegovinu. U 2018. godini je, tako zabilježen porast broja kineskih turista koji su posjetili Bosnu i Hercegovinu za čak 18.000 u odnosu na 2017. godinu.

Ambasador Ping je podvukao da je NR Kina krajnje otvorena i dobronamjerna, te spremna pomoći na razvoju i unapređenju privredno-ekonomskih subjekata i kapaciteta naše zemlje, što će u konačnici značiti i sveukupno unapređenje životnih prilika i standarda svih građana Bosne i Hercegovine.

Posebno je naglašen viševjekovni multinacionalni i multikulturalni karakter bosanskohercegovačkog društva kao jedini mogući način civilizovanog života i suživota, ne samo na ovim prostorima, već i generalno.

Na kraju je potpredsjednica Mahmutbegović ambasadoru Pingu, još jednom zaželila puno uspjeha u predstojećem radu i aktivnostima te naglasila da su vrata njenog kabineta otvorena za inicijative i projekte Ambasade u Sarajevu.

pogledano 971 puta

O NAMA

RTV Bugojno smještena je u prostorijama KSC-a. U ovom preduzeću trenutno je 18 stalno zaposlenih lica. Ova ekipa realizuje zajednički cjelodnevni radio i TV program, koji je dobro prepoznatljiv medju gledaocima i slušaocima ove regije.

Opšrnije...

Partneri