Potpredsjednica Mahmutbegović: "Prestanite nanositi bol žrtvama Tuzle i Bosne i Hercegovine"

Potpredsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Melika Mahmutbegović najoštrije osuđuje postupke Ministarstva odbrane Srbije i Vojske Srbije koji su u svečanoj sali Doma Vojske Srbije u Beogradu organizirali promociju knjige „Tuzlanska kapija – režirana tragedija“ autora Ilije Brankovića.

Riječ je o djelu koje negira istinu o jednom od najstrašnijih zločina počinjenih tokom agresije na državu Bosnu i Hercegovinu, kada je 25. maja 1995. godine na Kapiji ubijena tuzlanska mladost. Tom prilikom, podsjetimo, ubijena je 71 osoba, dok je više od 200 osoba ranjeno. Među ubijenima je bio i Sandro Kalesić, koji je u trenutku smrti imao tek dvije i pol godine!

Država koja može da negira zločine poput ubistva malog Sandra Kalesića, mora preispitati svoje vrijednosti i stavove! Tim prije jer država Srbija, počevši od negiranja genocida u Srebrenici, do masovnih zločina poput onog u Tuzli, krajnje sistemski, kroz institucije i medije, primjenjuje negiranje zločina kao čin posljednjeg stadija agresije prema državi Bosni i Hercegovini.

Ne samo da negira zločine, država Srbija na svojoj teritoriji pruža utočište onim ratnim zločincima koji su osuđeni pred Sudom Bosne i Hercegovine, kao što je slučaj sa generalom Novakom Đukićem, koji je proglašen krivim i osuđen za užasni zločin na Kapiji.

Na ovaj način se šalje poruka državi BiH, te se kao lažna do kraja demaskira javno ispoljena retorika zvaničnika Srbije koji deklarativno izražavaju spremnost za saradnju sa državom Bosnom i Hercegovinom. Štaviše, na ovaj način se dodatno iskazuje krajnje agresivan stav institucija države Srbije prema Bosni i Hercegovini i njezinim narodima i građanima, što je potvrđeno u mnogo navrata do sada.

Zemlje bivše Jugoslavije ne mogu doći do mira i prosperiteta bez suočavanja s prošlošću!

Zato pozivamo institucije države Srbije da dođu do svojih demokratskih tradicija i vrijednosti, a međunarodnu zajednicu da insisitra na ovim civilizacijskim vrijednostima na putu države Srbije ka Evropskoj uniji!

pogledano 1564 puta

O NAMA

RTV Bugojno smještena je u prostorijama KSC-a. U ovom preduzeću trenutno je 18 stalno zaposlenih lica. Ova ekipa realizuje zajednički cjelodnevni radio i TV program, koji je dobro prepoznatljiv medju gledaocima i slušaocima ove regije.

Opšrnije...

Partneri