Sutra počinje izborna šutnja u BiH

Sutra u sedam sati počinje izborna šutnja i trajat će do zatvaranja biračkih mjesta. Za vrijeme izborne šutnje zabranjene su sve javne aktivnosti. Izborna kampanja traje još danas, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare Centralne izborne komisije (CIK) BiH.

U nedjelju 7. oktobra u sedam sati trebalo bi da budu otvorena sva glasačka mjesta. Kako je rečeno na pres konferenciji CIK-a u BiH će biti otvoreno 5.794 biračkih mjesta i omogućeno glasanje uz pomoć 314 mobilnih timova. Na centralnom biračkom spisku je, kako je saopćeno 3.350.443 birača. Svi glasači će morati imati jedan važeći identifikacijski dokument: ličnu kartu, vozačku dozvolu ili pasoš. Predsjednik CIK-a BiH Branko Petrić pozvao je birače da još jednom provjere na internetskoj stranici da li je došlo do nekih promjena kada je riječ o glasanju na biračkim mjestima.

"To navodim zbog činjenice da se u posljednje vrijeme pojavilo dosta informacija da su mnogi građani mimo svoje volje odjavljeni i prijavljeni na glasačko mjesto u inozemstvu. Tim ljudima će biti omogućeno glasanje", rekao je Petrić.“Raseljene osobe u BiH, njih 8.300, glasat će u općinama u kojima su živjeli do 1991. godine”, saopćeno je na konferenciji za medije CIK-a.

Od 77.000 paketa koji su poslani u inostranstvo vraćeno je 47.000 hiljada onih koji su glasali i 6.000 hiljada neuručene pošte.CIK je za ovogodišnje izbore akreditirao 6.500 posmatrača, od toga 1.000 stranih.Kako je navedeno, građani će odlučiti o popunjavanju 518 funkcija i to u Predsjedništvu BiH, Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH, Narodnoj skupštini Republike Srpske. Bit će izabran predsjednik i dva podpredsjednika Republike Srpske i Skupštine deset kantona u Federaciji BiH.

Zatvaranje glasačkih mjesta je predviđeno u 19.sati.

pogledano 1290 puta

O NAMA

RTV Bugojno smještena je u prostorijama KSC-a. U ovom preduzeću trenutno je 18 stalno zaposlenih lica. Ova ekipa realizuje zajednički cjelodnevni radio i TV program, koji je dobro prepoznatljiv medju gledaocima i slušaocima ove regije.

Opšrnije...

Partneri