Plastenička proizvodnja Selvedina Dervišića iz Donjeg Vakufa

Već treću godinu Selvedin Dervišić iz Donjeg Vakufa u plastenicima nadomak porodične kuće u ulici 707. slavne brdske brigade uspješno proizvodi razno povrće.

 

Za poljoprivredu se počeo zanimati, kaže, nakon bezuspješnog traganja da se zaposli kao automehaničar, za što se i školovao u Bugojnu.

- Nabavio sam motokultivator i u početku obrađivao tuđe parcele. Onda sam odlučio da apliciram za program jedne humanitarne organizacije, i dobio dva plastenika od po sto kvadrata, s kompletnom opremom - prisjeća se ovaj Donjovakufljanin.

Dodaje da se opredijelio za plasteničku proizvodnju nekoliko sorti paradajza i paprike, i da je već prve godine uspio prodati sve količine koje je imao.

To ga je ponukalo, kaže, da nešto kasnije vlastitim sredstvima kupi još jedan plastenik, koji je instalirao kod već postojećih.

- Sedamdeset posto mojih proizvoda prodam komšijama i prijateljima, a ostatak odnesem u dvije prodavnice i na pijacu - naglasio je.

Selvedinu u poslu pomaže supruga, koja je nezaposlena medicinska sestra i 13-godišnji sin, kao i majka i punica koje priskoče u pomoć uvijek kada to zatreba.

Ako je suditi po trenutnom stanju u plastenicima, Dervišići bi i ove godine mogli biti zadovoljni urodom.

-S površine od oko dvjesta kvadrata očekujem 3,5 tone paradajza, a što se tiče paprika trebao bih naći oko 900 kilograma - kazao je.

Poručio je svima koji nemaju stalno zaposlenje da se počnu baviti plasteničkom proizvodnjom, ukoliko su to u mogućnosti.

-Četveročlana porodica može fino živjeti s 600-700 kvadrata plasteničke proizvodnje. Površina na kojoj mi uzgajamo povrće je manja, zbog čega se bavimo i nekim drugim poljoprivrednim poslovima – zaključio je.

pogledano 2475 puta

O NAMA

RTV Bugojno smještena je u prostorijama KSC-a. U ovom preduzeću trenutno je 18 stalno zaposlenih lica. Ova ekipa realizuje zajednički cjelodnevni radio i TV program, koji je dobro prepoznatljiv medju gledaocima i slušaocima ove regije.

Opšrnije...

Partneri