SAOPĆENJE U POVODU MEĐUNARODNOG DANA BORBE PROTIV MINA

 

U povodu  Međunarodnog  dana borbe protiv mina, potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović uputila je apel na oprez svim građanima BiH, posebno tamo gdje su označena još uvijek minama zagadjena područja.U BiH je 129 općina/gradova zagadjeno minsko eksplozivnim sredstvima.

„Svjesni smo da i 23. godine nakon ratnih dejstava u BiH, stradaju nevini ljudi od posljedica aktiviranja minsko eksplozivnih sredstava. Oko 1000 metara kvadratnih zemljišta koje nije  nije očišćeno i oko 80.000 eksplozivnih sredstva, ugrožavaju svakodnevno  živote i sigurnost više od pola miliona stanovnika BiH.

I danas, na Međunarodni dan borbe protiv mina, treba upozoriti da je naša zemlja  jedna od najzagađenijih zemalja minama u svijetu te apelovati da dekontaminacija treba biti prioritet u radu bh vlasti.

Mine ne biraju i zato stradaju djeca, muškarci i žena ali i demineri. Uz ovaj dan posebnu zahvalnost treba uputiti upravo ovim hrabrim ljudima koji radeći svoj posao, konstantno izlažu svoj život kako bi zaštitili živote drugih. Zato treba poduzeti sve potrebne mjere da im se olakša posao, uložiti više finansijskih sredstava kako bi se unaprijedile metode i ubrzalo deminiranje,čišćenje minskih polja, uklanjanje i uništavanju minsko-eksplozivnih sredstava u BiH,“ istakla je potpredsjednica Mahmutbegović.

pogledano 741 puta

O NAMA

RTV Bugojno smještena je u prostorijama KSC-a. U ovom preduzeću trenutno je 18 stalno zaposlenih lica. Ova ekipa realizuje zajednički cjelodnevni radio i TV program, koji je dobro prepoznatljiv medju gledaocima i slušaocima ove regije.

Opšrnije...

Partneri