BiH: Dan žalosti zbog ubistva policajaca

Vijeće ministara donijelo je Odluku da je u Bosni i Hercegovini danas Dan žalosti, zbog ubistva dvojice policajaca Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Adisa Šehovića i Davora Vujinovića.


Dan žalosti se obilježava obaveznim isticanjem zastave Bosne i Hercegovine na pola koplja, odnosno jarbola, na svim zgradama institucija Bosne i Hercegovine.

Medijske kuće na teritoriji Bosne i Hercegovine, kao i organizatori kulturno-umjetničkih i sportskih manifestacija na teritoriji Bosne i Hercegovine, dužni su prilagoditi svoje programske sadržaje Danu žalosti.
Adis Šehović i Davor Vujinović ubijeni su u petak ujutro u sarajevskom naselju Alipašino Polje, kada su na njih pucali kradljivci automobila.
Šehović je smrtno stradao na mjestu događaja, a Vujinović je nakon višesatne borbe ljekara za njegov život preminuo u Univerzitetskom kliničkom centru u Sarajevu (UKCS).
U toku je velika policijska potraga za počiniocima ovog teškog krivičnog djela u koju su uključene sve policijske agencije u Bosni i Hercegovini.
Privedeno je više osoba.
Brojni prijatelji, kolege, ali i građani Sarajeva okupili su se danas na komemoraciji u sarajevskoj općini Novi Grad kako bi odali počast policajcima Adisu Šehoviću i Davoru Vujinoviću, koje su na Alipašinom Polju iz zasjede ubili kradljivci automobila. Velika policijska akcija koja je pokrenuta u oba entiteta još nije dovela do hapšenja ubica.
Vujinović je  sahranjen na Groblju “Sveti Josip” u 12.15 sati, a Šehoviću na mezarju u Buća Potoku u 14.30 sati.
Policijski komesar Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUPKS) Mevludin Halilović na komemoraciji je rekao da su stradale kolege bili časni službenici koji su dali život kako bi zaštitili imovinu građana.
Načelnik policijske uprave Novi Grad Nusret Selimović istakao je ovom prilikom da je Adis Šehović trinaest puta nagrađivan za svoj nesebični angažman, dok je Davor Vujinović od prvog dana službe bio istaknut policajac, o čemu svjedoči podatak da je za svoj rad nagradu dobio šest puta.
Iza sebe su ostavili porodice i maloljetnu djecu.

pogledano 1477 puta
Označeno

O NAMA

RTV Bugojno smještena je u prostorijama KSC-a. U ovom preduzeću trenutno je 18 stalno zaposlenih lica. Ova ekipa realizuje zajednički cjelodnevni radio i TV program, koji je dobro prepoznatljiv medju gledaocima i slušaocima ove regije.

Opšrnije...

Partneri