U Kristalnoj sali Općine održano predavanje za poljoprivrednike

U Kristalnoj sali općine Bugojno upriličeno je tradicionalno zimsko predavanje za polljoprivredne proizvođače na temu: „Tehnologija proizvodnje kukuruza i spremanje kukuruzne silaže“.

Ispred resorne općinske službe zaiteresiranim poljoprivrednim proizvođačima dobrodošlicu je poželjela Bahira Bajrić, te naglasila značaj ovog i sličnih predavanja za postizanje što boljih prinosa i kvalitetnijih poljoprivrednih proizvoda.

Emir Husika, promotor koordinator firme„Pioneer sjeme“ istakao je kako je ova kompanija u našoj zemlji prisutna u posljednjih 20 godina. Sa preko 400 oglednih polja i učešćem u distribuciji sjemenskog materijala od 25 posto, „Pioneer sjeme“ je na čelnoj poziciji u konkurenciji 15 distributera sjemena kukuruza u našoj zemlji. Husika je za proteklu godinu naglasio kako je bila rekordna u proizvodnji kukuruza i silaže, te istakao određene specifičnosti Gornjovrbaske regijekoju karakteriše nešto kasija sjetva u odnosu na druga bh poljoprivredna područja.

Milan Tomić, predstavnik kompanije „Bayer“, govorio je o preventivnim sredstvima za suzbijanje biljnih bolesti i štetočina posebno u proizvodnji kukuruza i kukuruzne silaže.

Tokom predavanja posebno je istaknuto kako je na poljoprivrednom gazdinstvu bolje posijati nekoliko vrsta hibrida kukuruza a ne samo jedan za koji se misli da je najobolji, jer poljoprivredna proizvodnja uvijek ovisi o brojnim faktorima, prvenstveno o vremenskim prilikama koje diktiraju da li će godina biti vlažna ili sušna, sa više ili manje štetočina i bolesti,a koje je potrebno suzbiti i dobiti što veći prinos i bolji proizvod.

pogledano 1123 puta

O NAMA

RTV Bugojno smještena je u prostorijama KSC-a. U ovom preduzeću trenutno je 18 stalno zaposlenih lica. Ova ekipa realizuje zajednički cjelodnevni radio i TV program, koji je dobro prepoznatljiv medju gledaocima i slušaocima ove regije.

Opšrnije...

Partneri