U nedjelju Uskrs i Vaskrs

Vjernici rimokatoličke i pravoslavne vjeroispovijesti u nedjelju će proslaviti najveći i najznačajniji blagda Uskrs, odnosno Vaskrsa.

Simbol Uskrsa, odnosno Vaskrsa je jaje, koje predstavlja rađanje. Katolički i pravoslavni vjernici dva dana prije ovog blagdana farbaju jaja, simbol rađanja. Uskrs, odnosno Vaskrs je praznik spasenja kroz ljubav, praštanje i pomirenje.

Pripreme za Uskrs i u zapadnom i u istočnom kršćanstvu počinju korizmom. Nakon završetka korizme dolazi Cvjetnica (Velika sedmica), koja uključuje Veliki četvrtak, petak i subotu prije uskršnje nedjelje, što čini sveto trodnevlje. Prema kršćanskom vjerovanju, Isus Krist je osuđen u četvrtak, razapet na krstu u petak, a u nedjelju je uskrsnuo.

Prigodnu poruku i čestitku Povodom Uskrsa vjernicima rimokataolicima je uputio fra Zoran Tadić, župnik župe sv. Ante Padovanskog u Bugojnu.

Uz osvrt na vaskršnje obrede čestitku vjernicima uputio je Slaviša Đurić, sveštenik crkve Rođenja Presvete Bogorodice u Čipuljiću.

pogledano 403 puta
Označeno

O NAMA

RTV Bugojno smještena je u prostorijama KSC-a. U ovom preduzeću trenutno je 18 stalno zaposlenih lica. Ova ekipa realizuje zajednički cjelodnevni radio i TV program, koji je dobro prepoznatljiv medju gledaocima i slušaocima ove regije.

Opšrnije...

Partneri