Dan pobjede nad fašizmom i dan Evrope: Čestitka načelnika Hasana Ajkunića

Svim Bugojankama i Bugojancima čestitam 9. maj, Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope.

 Na današnji dan, prije 72 godine, Njemačka je potpisala bezuslovnu kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu, u kojem je živote izgubilo više od 50 miliona ljudi. Na taj dan u Evropi je prestalo najveće stradanje i razaranje u povijesti ljudskog roda. 

Dan pobjede nad fašizmom danas je jedan od najznačajnijih praznika kako kod nas tako isto i u cijeloj Evropi. Današnji praznik stoga je dio neophodnog podsjećanja ali i svjedočanstvo nesalomljive volje da na ove prostore ne dozvolimo nikada da se fašizam vrati i donese zlo koje je donio ne samo tih četrdesetih godina prošlog stoljeća več i pokušaj njegovog oživljavanja devedesetih godina prošlog stoljeća, i to nažalost, od nekih koji su sa nama živjeli kao komšije i prijatelji na ovim prostorima, a sve pod izgovorom stvaranja nekih „velikih“ država. 

Zato za nas sve, Dan pobjede nad fašizmom, nesmije biti samo obični protokolarni čin, već i obaveza da svim antifašistima koji su za te pobjede dali svoje živote, odamo dužno poštovanje. To antifašističko naslijeđe je trajna tekovina svih naroda sa ovih prostora i nešto čime se svi trebaju i moraju da ponose. U toj pobjedi nad fašizmom veliki doprinos su dali i bosanskohercegovački antifašisti.

pogledano 869 puta

O NAMA

RTV Bugojno smještena je u prostorijama KSC-a. U ovom preduzeću trenutno je 18 stalno zaposlenih lica. Ova ekipa realizuje zajednički cjelodnevni radio i TV program, koji je dobro prepoznatljiv medju gledaocima i slušaocima ove regije.

Opšrnije...

Partneri