Bajram namaz u džamiji KC princeze Dževhere

Sada već tradicionalno centralna svečanost klanjanja Bajrama namaza za područje Medžlisa IZ Bugojno održana je u džamiji Kulturnog centra princeze Dževhere, a svečano je bilo i u svim ostalim džematimna na području naše općine.

Impozantno zdanje džamije prinveze Dževhere i ovog puta je bilo pretijesno da primi sve zainteresirane vjernike koji su došli na Bajram namaz. Pored vjernika iz svih bugojanskih džemata i ovog puta u ovoj džamiji bilo je onih koji su došli iz susjednih općina, ali i evropskih zemalja gdje se trenutno nalaze na privremenom radu. Svi su željeni da u džemetu od nekoliko hiljada vjernika obave bajram namaz.

Vrijeme između sabah namaza i bajram namaza upotpunjeno je prigodnim sadržajima, a kraći vaz o vrijednostima ramazana i načinu obilježavanja Bajrama održao je Zekerijah ef. Ribo, imam džamije princeze Dževhere. Bajramsku hutbu reisu-l-uleme Husein ef. Kavazović vjernicima je prenio Vehid ef Arnaut, glavni imam Medžlisa IZ Bugojno, posebno istakaši potrebu institucionalnog djelovanja, kako u okviru Islamske zajednice u našoj zemlji tako i državi Bosni i Hercegovini, te potrebu povratka moralnim vrijednostima.

-Prije svega koristim priliku da svim vjernicima i sugrađanima čestitam mubarek dane Bajrama, Bajram šerif rubarek olsun! Mi kao narod i država potrebujemo nešto u institucijama, i to se svaki dan i na svakom koraku vidi,ali u institucijama koje neće biti svrha same sebi nego će biti u službi građana. Reisu-l-ulema Husein ef Kavazović u svojoj bajramskoj hutbi ne samo da je to kazao nego je i pokazao praktično zalažući se da se jedna osmina od ukupljenih sredstava zekata i sadekatul fitra obavezno moraju vratiti najsiromašnijem sloju! To su konkretne inicijative onoga na čemu institucionalno trebamo raditi. Ne mogu se napraviti kvalitetne institucije bez moralnih ljudi. Nažalost ovo je vrijeme, kao što je to nekoliko puta ranije istakao reisu-l-ulema, kada je istina poprilično u defanzivi, a laž, prevara pa i ovodunjalučki goli interesi su nadvladali, a glas razuma i glas vjere tu moraju da se čuju i da se njima ljudi vraćaju, istakao je, između ostalog, Vehid ef Arnaut.

Nakon Bajram namaza uslijedila su bajramovanja vejrnika u džamiji, a potom je obilježavanje ovog velikog muslimanskog blagdana nastavljeno u krugu porodice i prijatelja.

pogledano 1577 puta

O NAMA

RTV Bugojno smještena je u prostorijama KSC-a. U ovom preduzeću trenutno je 18 stalno zaposlenih lica. Ova ekipa realizuje zajednički cjelodnevni radio i TV program, koji je dobro prepoznatljiv medju gledaocima i slušaocima ove regije.

Opšrnije...

Partneri