Suša je umanjila prinose ratarskih kultura u Bugojnu

Posljednje suše u našoj zemlji odrazile su se na prinose žitarica, naročito kukuruza, i pojedinih povrtnih kultura na području bugojanske općine, potvrdila je stručna saradnica za poljoprivredu u našoj općini Senada Čolić.

 

-Štete nisu tako velike kao u okruženju i kreću se oko 20 posto, kada su u pitanju ratarske kulture. Inače, proizvodnja stočne hrane je djelomično u krizi, s obzirom na umanjene prinose žitarice - kazala je.

Solidni su, dodala je, prinosi većine povrtnih kultura, osim graha koji se nije mogao razviti u uslovima kakvi su vladali ovog ljeta.

-Osim otpornosti pojedinih kultura na klimatske uslove, nivo štete na usjevima zavisi od tipa zemljišta, rokova sadnje i agrotehničkih mjera koje su se primjenjivale u poljoprivrednoj proizvodnji - naglasila je.

Istakla je da su visoke temperature uzele svoj danak i u voćnjacima na teritoriji Bugojna, u kojima bi uskoro trebala početi berba rijetkih plodova, koji su se uspjeli razviti.

- Ovogodišnja suša je bukvalno „dotukla“ voćke, nakon prošle zime, debelih minusa i kasnih mrazeva. Rijetkost je da na visokostablašicama ugledamo neko voće - kazala je.

U najvećoj krizi je, tvrdi, malinarstvo, zbog svih problema koji su u ovoj sezoni pratili proizvodnju i prodaju maline.

-Mislim da će ova godina biti prekretnica za malinarstvo. Jer, mnogi malinari koji su planirali proširiti zasade,odustali su od te namjere. Ima i onih koji će umanjiti već postojeće parcele i zasaditi druge poljoprivredne kulture - zaključila je Senada Čolić.

pogledano 305 puta
Označeno

O NAMA

RTV Bugojno smještena je u prostorijama KSC-a. U ovom preduzeću trenutno je 18 stalno zaposlenih lica. Ova ekipa realizuje zajednički cjelodnevni radio i TV program, koji je dobro prepoznatljiv medju gledaocima i slušaocima ove regije.

Opšrnije...

Partneri