Uskoro uređenje korita i poribljavanje rijeke Vrbas

Uređenje korita rijeke Vrbas, te nakon toga poribljavanje tema je sastanka kojem su danas uz načelnik Općine Hasan Ajkunić i predstavnike Općinskog štaba Civilne zaštite prisustvovali i predstavnici Sportsko-ribolovnog društva Bugojno.

Na samom početku sastanka predstavnici SRD Bugojno načelniku Ajkuniću uručuili su zahvalnicu Sportsko-ribolovnog saveza Federacije BiH za doprinos razvoju sportskog ribolova.

Tokom sastanka Mirsad Karadža, načelnik Općinskog štaba Civilne zaštite , prisutne je informisao o dva projekta uređenja korita rijeke Vrbas. U saradnji sa Agencijom za vodno područje rijeke Save prvi projekat, težak 170 000 KM, starta već u ponedjeljak, 21. augusta na području Vrbanje, i obuhvatit će uređenje korita Vrbasa u dužini od 700 metara.Drugi projekat, čiji je nosilac UNDP, vrijedan 370 000 KM, obuhvatit će obale Vrbasa u dužini od 1500 metara, a biće realizovan na potezu od Gračanice do Zlavasti.

Ovom prilikom razgovaralo se i o naknadnim dodatnim sadržajima kojima bi se buduće uređene obale pretvorile u savremenu fly-fishing stazu na kojoj bi bilo moguće organizovati takmičenja međunarodnog karaktera.

U svom obraćanju načelnik Ajkunić je posebno istakao doprinos ribolovaca koji godinama svojim akcijama vrše održavanje obala Vrbasa i njegovih pritoka, dok je za ova dva značajna projekta istakao kako je riječ o ulaganjima na području Bugojna većim od 500 000 KM, te dodao:

“Priznanje od strane SRS Federacije BiH nije prinzanje meni kao načelniku nego čitavom gradu, odnosno općini. To pokazuje da se određene aktivnosti koje poduzimamo na lokalnom području prepoznaju i na višim nivoima. Ovom prilikom bi pozvao i javnost da se uz ribolovce pridruže uređenju obala Vrbasa nizvodno od Vrbanje prema centralnom mostu koji vodi prema Rostovu, da očistimo našu rijeku ljepoticu od plastičnih kesa i flaša i svega onog što narušava ukupni ambijent. Po okončanju uređenja korita na ova dva lokaliteta Općina će u saradnji sa SRD Bugojno izdvojiti ukupno 5000 KM za poribljavanje, te se nadam da ćemo na ovim područijima moći organizovati takmičenja u sportskom ribolovu i na federalnom, državnom pa i većim nivoima.“

Oba projekta uređenja korita rijeke Vrbas trebala bi biti okončana do kraja narednog mjeseca.

pogledano 602 puta

O NAMA

RTV Bugojno smještena je u prostorijama KSC-a. U ovom preduzeću trenutno je 18 stalno zaposlenih lica. Ova ekipa realizuje zajednički cjelodnevni radio i TV program, koji je dobro prepoznatljiv medju gledaocima i slušaocima ove regije.

Opšrnije...

Partneri