Štrajk upozorenja obilježio početak školske godine u SBK

 U Federaciji BiH nova školska 2017/2018. godina počela je danas. Prvi dan nastave u Srednjebosanskom te Unsko-sanskom kantonu počeo je štrajkom upozorenja. Štrajk je organizovan i u svim osnovnim i srednjim školama na području naše općine.

Prvi dan nove školske godine u SBK-u pa i u bugojankim osnovnim i srednjim školama obilježio je štrajk prosvjetnih radnika. Četiri sindikata obrazovanja koja djeluju na području kantona, danas su organizovali ranije najavljivani štrajk upozorenja.Sindikat osnovnog i srednjeg obrazovanja kantona, ovim žele krenuti pažnju javnosti na teško stanje u obrazovanju . Osnovni razlog je nepotpisivanje Kolektivnog ugovora te sindikat želi da skene još jednom pažnju na indolentno ponašanje Kantonalne vlade spram zaposlenih školstvu, istakao je Abdulah Serezlija, potpredsjednik SSVOONK BIH i ujedno član pregovaračkog tima Sindikata s Vladom.

Štrajk je sproveden danas i u osnovnim školama.Iako su ispunjeni svi uslovi Vlada SBK još nikad nije sa potpisala Kolektivni ugovor sa zaposlenim u srednjim i osnovnim školama, tako da je još na snazi stari Kolektivni ugovor koji je u suprotnostima sa važećim Zakonom o radu, kazao je sindikalni povjerenik u Prvoj OŠ Bugojno Sead Tanković.

S druge strane, učenici se nisu previše zamarali štrajkom, za njih je ovo prvi dan nove školske godine kojem se, barem većina raduje jer su ponovo sa svojim vršnjacima.

 

pogledano 282 puta

O NAMA

RTV Bugojno smještena je u prostorijama KSC-a. U ovom preduzeću trenutno je 18 stalno zaposlenih lica. Ova ekipa realizuje zajednički cjelodnevni radio i TV program, koji je dobro prepoznatljiv medju gledaocima i slušaocima ove regije.

Opšrnije...

Partneri