Udruženja „Donna“ u projektu Medicinskog fakulteta u Sarajevu

Tim stručnjaka Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu na čelu sa doc.dr. sci. Jasminom Mušanoviće implementira projekt „Analiza kvantitativnih i kvalitativnih otisaka prstiju i dlana oboljelih od karcinoma dojke „.

U projekt je uključeno bugojansko Udruženje žena oboljelih i liječenih od karcinoma dojke „Donna“. Tim stručnjaka koji implementira projekt, u ponedjeljak je u Domu zdravlja Bugojno, uzeo je otiske pristiju i dlana članicama Donne.

-Otisci su uzeti u svrhu istraživanja i ranog otkrivanja raka dojke.Uporedjuju se s otiscima prstiju i dlana zdravih osoba i ako se kod zdrave osobe pojave specifične crte postoji objektivna sumnja da će oboljeti od ove maligne bolesti - ističe doc.dr.sci. Jasmin Mušanović, voditelj tima koji realizira ovaj projekt.

Krajnji cilj i težnja ovog stručnog tima je da se, kako pojašnjava dr.Mušanović, u zdravstvenu zaštitu uvrsti genetički test za ženske potomke osoba oboljelih od karcinoma dojke. Riječ je o neinvazivnoj metodi i, kako je naglasio, uzeti otisci u svrhu analiziranja nikako ne mogu biti zloupotrijebljeni.

Ovom prilikom doc.dr.sci.Jasmin Mušanović i njegovi saradnici susreli su se s direktoricama JU Doma zdravlja i JU Opća Bolnica, dr.Irhadom Strukar i dr.Berkom Begović.Tom prilikom razgovarano je o ovom značajnom projektu, ali i drugim aspektima u liječenju karcinoma. I ovom prilikom uputili su apel ženama da redovno obavljaju kontrolne preglede koji su veoma bitni za rano otkrivanje raka dojke.

pogledano 1019 puta

O NAMA

RTV Bugojno smještena je u prostorijama KSC-a. U ovom preduzeću trenutno je 18 stalno zaposlenih lica. Ova ekipa realizuje zajednički cjelodnevni radio i TV program, koji je dobro prepoznatljiv medju gledaocima i slušaocima ove regije.

Opšrnije...

Partneri