U Kristalnoj sali razgovarano o pristupačnom okruženju za osobe s invaliditetom

„Pristupačno okruženje za osobe s invaliditetom”,tema je o kojoj se razgovaralo,tokom okruglog stola upriličenog u Bugojno.

U radu okruglog stola učestvovali su predstavnici nadležnih ministarstava, lokalne vlasti, javnih ustanova, medija, privatnog i civilnog sektora, odnosno svih onih koji mogu dati doprinos u procesu stvaranja pristupačne sredine za osobe s invaliditetom.

Na početku okruglog stola prisutne je pozdravila predsjednica Udruženja “Leptir” Biserka Božić, naglašavajući,važnost razgovora o zajednici jednakih mogućnosti i spuštanja politike u oblasti invalidnosti na lokalni nivo, kroz realizaciju Lokalnih akcionih planova.

Predsjednik Koordinacionog odbora Koalicije osoba s invaliditetom Federacije BiH Fikret Zuko je ukazao na značaj informacijske pristupačnosti za slijepe i slabovidne osobe.

U nastavku okruglog stola prigodnim riječima prisutnima se obratio i predsjedavajući Općinskog vijeća Igor Vrljić,ističući određene aktivnosti OV Bugojno, vezane za “Lokalni akcioni plan u oblasti invalidnosti SBK za period 2016.-2020.”,a koji je razmatran na posljednjoj sjednici OV Bugojno. O istoj temi govorio je i Hasana Ajkunića,načelnik Bugojna naglašavajući, da svim građanim treba pružiti jednake mogućnosti,a posebno invalidnim osobama.Tom prilikom,načelnik Ajkunić je akcentirao i značaj realizacije infrastrukturnih projekata za normalniji i lakši život osoba,koje imaju određenih poteškoća.

Predsjednik Udruženja RVI Bugojno Sabahudin Velić je potencirao značaj fizičke pristupačnosti za osobe umanjene pokretljivosti,a izvršni direktor Udruženja gluhih i nagluhih Bugojno Ibrahim Čorić je govorio o važnost komunikacijske pristupačnosti za gluhe i nagluhe osobe,naglašavajući, šta je do sada urađeno po tom pitanju, i šta bi trebalo da se uradi, kako bi se život ove kategorije učinio što kvalitetnijim.

Savjetnik federalnog ministra prostornog uređenja Zdenko Antunović pojasnio je nadležnosti, zakonsku regulativu, inspekcijski nadzor, kao i preporuke za uspostavljanje mehanizama u poštivanju standarda pristupačnosti javnim objektima i površinama.

Okrugli stol u Bugojnu je realizovan u sklopu programa “Jednakost za sve – Koalicija civilnog društva u borbi protiv diskriminacije”, kroz Program grantova u okviru kojeg Udruženje “Leptir” iz našeg grada provodi projekt “Govorimo o zajednici jednakih mogućnosti”. Projekt finansiraju USAID i Fond otvoreno društvo BiH.

pogledano 768 puta

O NAMA

RTV Bugojno smještena je u prostorijama KSC-a. U ovom preduzeću trenutno je 18 stalno zaposlenih lica. Ova ekipa realizuje zajednički cjelodnevni radio i TV program, koji je dobro prepoznatljiv medju gledaocima i slušaocima ove regije.

Opšrnije...

Partneri