Pred bugojanskim ovčarima i kozarima bolji dani

Uprkos sve izraženijem trendu smanjenja broja ovaca i koza na teritoriji bugojanske općine, mnogi farmeri su upravo u stočarstvu vidjeli način da ostvare sredstva potrebna za život njihovih porodica.

 

Dokaz da se poštenim radom i trudom može postići uspjeh vrijedan svake pohvale je porodica Jusufa Delića iz naselja Golo Brdo, koja se uzgojem ovaca i prodajom ovčijeg sira bavi već nekoliko decenija. -I otac je držao manji broj ovaca, a ja sam se ovim poslom počeo baviti nakon rata. Stočarstvom se bavim, uglavnom, sa starijim sinom, ali kad god zatreba pomognu i svi ostali članovi porodice - kazao je.

Ističe da njegovo stado broji više od stotinu ovaca i da se mahom radi o autohtonoj vrsti ovce - pramenka, koja se tradicionalno uzgaja na bh prostorima.

-Imao sam i neke druge vrste ovaca, ali se nijedna ne može porediti s pramenkom, koja se pokazala najrentabilnijom. Dobro podnosi našu klimu, daje kvalitetno mlijeko od kojeg pravimo sir za prodaju, a dobra je i kao kurban - naglasio je Delić.

Dodaje da je područje Golog Brda oduvijek bilo pogodno za razvoj stočarstva i da se većina mještana ovog kraja opredijelila za uzgoj ovaca, kojih je samo u zaseocima Arnauti i Hapstići oko sedamsto.

Po njegovim riječima, bugojanska sela raspolažu s oko sedam hiljada ovaca i oko 350 koza što „ nije zanemariv broj, ako se zna da stočari nisu zadovoljni načinom na koji se tretira ta oblast u našoj zemlji“.

-Zbog problema koje imamo u plasmanu sira i jagnjadi, Udruženje ovčara i kozara koje u Bugojnu djeluje od 2012. a okuplja više od sedamdeset članova, odlučilo je pokrenuti jednu inicijativu za koju vjerujemo da će uskoro zaživjeti - naglasio je.

Radi se, pojasnio je, o tome da se na lokaciji Stolac na površini od 70 hektara otvori farma rasplodnih ovaca i pogon za proizvodnju sira, koji bi se plasirao na evropsko tržište.

-Cilj je da našim članovima omogućimo bolje uslove za rad i sigurniji plasman njihovih proizvoda. Na ovaj način bi se zaposlilo nekoliko radnika, i osigurao otkup značajnih količina ovčijeg i kravljeg mlijeka - naglasio je.

Kao predsjednik pomenutog udruženja, ovaj Bugojanac je u posljednje vrijeme pokrenuo još neke aktivnosti u namjeri da njegovi članovi ne odustanu od stada koja im donose, najčešće, jedine prihode u kuću.

-Ostvarili smo saradnju s vlasnicima jedne tvornice koji su zainteresovani da se jedan broj ovaca iz Švedske doveze na farme u Bugojno. Ukoliko dođe do realizacije te ideje, oni ne bi uvozili repromaterijal koji koriste u proizvodnji, a naši članovi bi prodavali ovčiju kožu po puno većoj cijeni - zaključio je Jusuf Delić.

pogledano 410 puta

O NAMA

RTV Bugojno smještena je u prostorijama KSC-a. U ovom preduzeću trenutno je 18 stalno zaposlenih lica. Ova ekipa realizuje zajednički cjelodnevni radio i TV program, koji je dobro prepoznatljiv medju gledaocima i slušaocima ove regije.

Opšrnije...

Partneri