Bugojanski borci traže ukidanje finansiranja boračkih udruženja

Već nekoliko dana borci iz Bugojna upozoravaju na potrebu rješavanja statusa boračke populacije, a slična poruka odaslana je i mirnog okupljanja koje je organizovano danas ispred zgrade Općine.

 

- Tražimo javnu objavu boračkog registra po ratnim jedinicama, ukidanje finansiranja svih boračkih udruženja, i fond iz kojeg bi se izdvajala sredstva za borce, a posebno one koji čekaju posao na biroima za zapošljavanje - kazao je demobilisani borac Nazil Velić.

Naglasio je da su borci danas na protokol Općine Bugojno predali zahtjev za održavanje vanredne sjednice Općinskog vijeća, i donošenje odluke kojom bi se ukinulo finansiranje boračkih udruženja.

Čestitao je borcima iz kampa u Sarajevu što su „izdržali hladnoću u protestima 28. februara“, i uputio građanima izvinjenje zbog neugodnosti koje je izazvala tadašnja obustava saobraćaja.

- Mislim da će naši zahtjevi biti pozitivno riješeni. Nas borce raduje što nam je i načelnik Bugojna Hasan Ajkunić dao podršku. Uostalom, on je naš saborac i dobro razumije probleme koje imamo - poručio je Velić.

U razgovoru s okupljenim borcima, načelnik Ajkunić je konstatovao da su njihovi zahtjevi opravdani, te izrazio očekivanja da će se vrlo brzo i sistemski riješiti.

- Ja ću uvijek biti uz borce, bez obzira na koji način oni protestovali. Dijelit ću njihovu i sudbinu naše države i Bugojna. Vjerujem da će se njihova pitanja vrlo brzo naći u parlamentu – naglasio je.

Također, javno je obećao da nijedna marka neće biti uplaćena boračkim organizacijama i udruženjima iz općinskog budžeta.

Izrazio je očekivanja da će Općinsko vijeće uskoro razmatrati to pitanje, te da će svi pripadnici Armije RBiH i HVO-a s dvije, tri i više godina provedenih u jedinicama ovih formacija, biti obuhvaćeni boračkim dodatkom.

Okupljanje boraca u Bugojnu osiguravali su i ovaj put pripadnici PU Bugojno, a proteklo je dostojanstveno i bez incidenata.

pogledano 559 puta

O NAMA

RTV Bugojno smještena je u prostorijama KSC-a. U ovom preduzeću trenutno je 18 stalno zaposlenih lica. Ova ekipa realizuje zajednički cjelodnevni radio i TV program, koji je dobro prepoznatljiv medju gledaocima i slušaocima ove regije.

Opšrnije...

Partneri