U Bugojnu održano predavanje o značaju certificiranja organske proizvodnje

U okviru manifestacije “Dani organske proizvodnje” danas je u Bugojnu održano predavanje za poljoprivredne proizvođače o važnosti primjene zakonskih propisa, koji se odnose na organsku proizvodnju u Federaciji BiH.

 

O ovoj temi, koja je izazvala veliko zanimanje prisutnih, govorio je predsjednik Saveza ORGANSKO Federacije BiH Sejad Herceg.

Kazao je, između ostalog, da bi novi zakonski propisi “trebali uskladiti regulative, proizvodnje, poticajne mjere i sve ono što doprinosi razvoju organske proizvodnje”.

-Zakon o poljoprivrednoj organskoj proizvodnji donesen je 2017., a pojedini podzakonski akti na snazi su od 23. februara ove godine. To znači da svi proizvođači moraju istači certifikat na svoj proizvod, odnosno proizvodnju kojom se bave - naglasio je.

Dodao je da su za fizičke osobe, koje se toga ne budu pridržavale, predviđene novčane kazne od 2.000 KM do 5.000 KM, a za pravna lica i do 25.000 KM.

-Certifikacija organske proizvodnje jako je važna i za opstanak ljudi u ruralnim područjima. Jer, kad upakujemo gotov proizvod, stavimo deklaraciju da je organski, dali smo mu dodatnu vrijednost - rekao je.

Pozvao je donosioce odluka da stimulišu ovaj vid proizvodnje i, općenito, poljoprivredu, jer “ona značajno može doprinijeti razvoju ekonomije naših područja”.

Manifestacija “Dani organske proizvodnje” sutra će biti nastavljena u Bugojnu, izložbeno-prodajnim sajmom u ulici Zlatnih ljiljana, i uručenjem prigodnih priznanja najuspješnijim učesnicima.

pogledano 678 puta

O NAMA

RTV Bugojno smještena je u prostorijama KSC-a. U ovom preduzeću trenutno je 18 stalno zaposlenih lica. Ova ekipa realizuje zajednički cjelodnevni radio i TV program, koji je dobro prepoznatljiv medju gledaocima i slušaocima ove regije.

Opšrnije...

Partneri