Bugojanac Almir Buljina: U Podripcima svaka porodica ima bar pet stabala trešnje

Nepregledna stabla trešanja-ašlama, po kojima je područje Podripaca poznato već decenijama, i danas su glavno obilježje ovog pitomog bugojanskog sela u Mjesnoj zajednici Drvetine.

 

Mještanin Almir Buljina kaže da svako domaćinstvo u ovom kraju posjeduje najmanje pet stabala trešnje, te da nadomak porodične kuće i sam ima tridesetak stabala, sorti za koje mnogi kažu da su i najbolje.

- Radi se o bijeloj i crnoj trešnji, koje su u narodu više poznate kao trešnje "bosanke". One su ranije bile još zastupljenije na ovom području, a s obzirom na to da je posljednjih godina povećan interes ljudi za trešnje iz Hercegovine - kazao je.

Ističe da je trešnja ove godine rodila kao nikada i da, zbog ostalih obaveza na imanju, ne stiže obrati sav urod od kojeg će većina, nažalost, ostati na granama.

- Teško je bilo obrati svu trešnju koju imamo. Tek manji dio ponudili smo kupcima na zelenoj pijaci. Inače, od trešnje se i ne može nešto posebno napraviti, možda neki džem ili slatko, ali ovdje to malo ko radi, jer se nema vremena - istaknuo je.

Smatra da je velika šteta što tone trešanja propadaju, i da bi najbolje rješenje za stanovništvo ovog dijela Bugojna bilo kada bi se organizovao siguran otkup.

Slično razmišlja i njegova supruga Ševala, koja mu pomaže u poslu oko imanja, zajedno s trojicom sinova. Oni se posljednjih godina bave stočarstvom i uzgajaju razno povrće na više parcela, a odnedavno i u plasteniku, koji im je donirala jedna humanitarna organizacija.

- Tu imamo paradajz jabučar i volovsko srce, paprike baburu i rogu, te krastavac kornišon. U blizini je malinjak, koji smo podigli prije tri godine - naglasio je.

Almir je uvjeren da svako ko želi može od poljoprivrede pristojno živjeti, pogotovo ako bi s viših nivoa bili osigurani poticaji, koji bi pratili razvoj određenih kultura, i nabavku neophodnih mašina.

- Mi smo uspjeli kupiti ono osnovno što nam treba, traktor, kupilicu, kosilicu, zubaču, plug, prikolicu... Za druge mašine se snalazimo, kad nam zatrebaju. Uglavnom, živi se solidno, a da se nešto može "ušparati", ne može - kaže ovaj Bugojanac.

Dodaje da se školovao za obućara i da se tim zanatom, zbog rata u kojem je ostao invalid, nikada nije bavio.

- S obzirom na sve okolnosti, za sebe mogu reći da sam "penzioner koji se bavi poljoprivredom" - smiješeći se, kaže na kraju.

pogledano 459 puta
Označeno

O NAMA

RTV Bugojno smještena je u prostorijama KSC-a. U ovom preduzeću trenutno je 18 stalno zaposlenih lica. Ova ekipa realizuje zajednički cjelodnevni radio i TV program, koji je dobro prepoznatljiv medju gledaocima i slušaocima ove regije.

Opšrnije...

Partneri