Amra Ugarak iz Bugojna: "Malinarstvo je na izdisaju, a uzgajivači ogorčeni"

Identične su priče uzgajivača malina iz Bugojna, koji ne kriju razočarenje ponuđenom otkupnom cijenom u ovoj sezoni i nemogućnošću da sve raspoložive količine predaju u hladnjače.

 

Amra Ugarak iz Vesele uzgojem jagodičastog voća počela se baviti 2005., a bila je među prvim poljoprivrednicima u toj općini koji su na površini od dva duluma zasijali malinu.

U godinama koje su uslijedile, na oko 7,5 duluma zemlje formirala je nove zasade različitih vrsta maline, a okušala se i u proizvodnji crne ribizle i jagode, koju je uzgajala šest godina.

"Radilo se, zarađivalo, i lijepo živjelo. Sve do prošle sezone, kada su se pojavili i prvi problemi s otkupom. Da može biti još gore potvrdila je ova godina, u kojoj nam se nudi otkupna cijena maline od jedne marke, pa i manje od toga", naglasila je.

Zbog toga, dodaje, mnogi malinari ovih dana uništavaju svoje zasade, s kojih su proteklih godina ostvarivali značajne prihode za svoje porodice.

Uskoro će, navodi, sa zemlje nestati i zasad sorte "vilamet", koju je ona godinama uzgajala skupa sa suprugom i dvije kćerke.

Smatra da je malinarstvo, koje je zadnjih godina bilo u ekspanziji u bugojanskoj općini, sada na izdisaju, te da su tome u velikoj mjeri doprinijeli oni od kojih se očekivalo da zaštite tu proizvodnju.

"Zasadi su se širili, dijelili poticaji, a da se niko nije pitao koliki su kapaciteti hladnjača, i hoće li se sva malina moći i prodati. Niko nije napravio nikakav program zasada, i mjere koje bi se primijenile u situaciji kakva je danas. Nije se o tome vodilo računa, tako da nas ni problemi nisu iznenadili", istaknula je.

Žalosno je, zaključuje, da su uzgajivači malina "dovedeni u situaciju da će postati socijalni slučajevi, jer su mnogi od njih prehranjivali porodice baveći se tim poslom".

"Tužno je što će se to desiti nakon veoma uspješnih godina u kojima su ostvareni milionski prihodi u oblasti za koju su poljoprivredni stručnjaci ne tako davno prognozirali optimističnu i svijetlu budućnost", kazala je.

pogledano 499 puta

O NAMA

RTV Bugojno smještena je u prostorijama KSC-a. U ovom preduzeću trenutno je 18 stalno zaposlenih lica. Ova ekipa realizuje zajednički cjelodnevni radio i TV program, koji je dobro prepoznatljiv medju gledaocima i slušaocima ove regije.

Opšrnije...

Partneri