Višednevna manifestacija Šehidima dova- živima opomena”

“Šehidima dova- živima opomena” naziv je višednevne manifestacije kojom će biti obilježeno 25 godina od stradanja 45 Bošnjaka MZ Vrbanja, Crniće i Vrpeč.

Pobijeni su od strane pripadnika HVO i HV u periodu od 17. do 28. jula 1993. Žrtve su bile uglavnom žene i osobe starije od 55 godina. Centralno obilježavanje 25. godišnjice stradanja Bošnjaka Vrbanje biće održano u nedjelju 29.jula kada će ispred Centralnog šehidskog spomen obilježja u gradu biti proučena Fatiha i položeno cvijeće pred duše svih šehida Bugojna i Bosne i Hercegovine. Ispred spomen obilježja u Vrbanji nakon učenja Fatihe i polaganja cvijeće uslijedit će obračanja zvaničnika, predstavnika kantonalne, federalne i državne vlasti, te načelnika Bugojna.

U mjesnoj džamiji će se proučiti Jasin, a nakon podne namaza uslijedit će prigodan vjerski program i obraćanja gostiju. Uslijedit će potom obilazak šehitluka u Vrbanji, saopšteno iz Organizacionog odbora manifestacije. -Dan prije u subotu biće organizovan memorijalni pohod “Put spasa Vrbanja 1993”, a u naselju Vrpeć otkriće se spomen obilježje. Također, u okviru ovogodišnjeg programa na Trgu Zlatnih ljiljana biće izveden Info performans “Vrbanja ’93”, te promocija knjige “Leksikon znamenitih Bošnjaka” autora dr. Nazifa Volodera – riječi su predsjednika Organizacionog odbora manifestacije Vehida ef Arnauta.

Istim povodom, biće izvedena monodrama “ Da li sam zaboravljen” autorice Edine Cikotić uz nastup hora “Džennetske ptice” iz travničkog naselja Kalibunar. U produkciji Saveza logoraša Bosne i Hercegovine biće održana i promocija dokumentarnog filma “Zločin nad logorašima BiH- svjedočenje žrtava logora” autora Avde Huseinovića

pogledano 839 puta

O NAMA

RTV Bugojno smještena je u prostorijama KSC-a. U ovom preduzeću trenutno je 18 stalno zaposlenih lica. Ova ekipa realizuje zajednički cjelodnevni radio i TV program, koji je dobro prepoznatljiv medju gledaocima i slušaocima ove regije.

Opšrnije...

Partneri