Pripreme za Dijalizni centar u Bugojnu privedene kraju

Dijalizni centar u Bugojnu, za koji su obavljene sve neophodne pripreme, danas su posjetili potpredsjednica F BiH Melika Mahmutbegović, direktorica Doma zdravlja dr.Irhada Strukar i predstavnici Udruženja dijaliziranih i transplantiranih SBK-a.

Dijalizni centar nalazi se u prostoru Poliklinike Doma zdravlja i trenutno raspolaže sa deset dijaliznih aparata i drugom najsavremenijom opremom koja će stajati na raspolaganju pacijentima iz Bugojna, Donjeg Vakufa,Gornjeg Vakufa-Uskoplja i Jajca.Usluge ovog centra koristit će 35 dijaliziranih pacijenata kojima će uz svu neophodnu opremu s kojom raspolaže, stručnu pomoć pružati i educirani medicinski kadar. Nakon obilaska održan je sastanak na kojem su razgovarali o kapacitetima i mogućnostima te pripremama zvaničnog otvaranja ovog najsavremenijeg Dijaliznog centra u BiH.

-Ja sam sretna da smo mi ovaj projekat doveli do kraja i ponosna sam na onaj dio posla koji sam obavila.Na sastanku smo razgovarali o terminu i programu otvaranja Dijaliznog centra .U planu je i predavanje za pacijente koje će biti održano na taj dan - kazala je potpredsjednica F BiH Melika Mahmutbegović. Naglasila je kako je riječ o najsavremenijem Dijaliznom centru u BiH gdje će pacijenti dobiti dijalizu po vrhunskim standardima.

-Dobili smo sve potrebne saglasnosti i rješenja, kao i Odluku da ovaj Dijalizni centar ide u sistem finasiranja Zavoda za zdravstveno osiguranje F BiH. Čeka se potpisvanje ugovora kako bi se centar zvanično stavio u funkciju -kazala je potpredsjednica Mahmutbegović.

Potvrdu da se radi o nasavremenijem centru koji pruža humane uvjete i zadovoljava visoke standarde tretmana za pacijente na dijalizi dala je i stručna komisija Federalnog ministarstva zdravstva.

-Pribavljene su sve neophodne saglasnosti i rješenja kantonalnih i federalnih ministarstva zdravstva. Trećeg sepetembra od nadležnog federalnog ministarstva dobili smo konačno rješenje za obavljanje ove djelatnosti pri Domu zdravlja Bugojno, kategorija B.S ovim rješenjem automatski ulazimo u plan finasiranja Zavoda za zdravstveno osiguranje - kazala je direktorica Doma zdravlja Bugojno dr. Irhada Strukar.

Ovom prilikom potpredsjednik Udruženja dijaliziranih i transplantiranih SBK-a i član UO Udruženja dijaliziranih i transplantiranih F BiH Mujo Kovačević uručio je zahvalnicu potpredsjednici F BIH Meliki Mahmutbegović za podršku njihovim članovima koji su učestvovali na takmičenju koje je održano u Italiji.

Pacijenti i članovi Udruženja dijaliziranih i transplantiranih ovom prilikom iskazali su zadovoljstvo onim što je uradjeno, te naglasili da su od početka podržavali ovaj, za njih, od životne važnost značajan projekat.

pogledano 573 puta

O NAMA

RTV Bugojno smještena je u prostorijama KSC-a. U ovom preduzeću trenutno je 18 stalno zaposlenih lica. Ova ekipa realizuje zajednički cjelodnevni radio i TV program, koji je dobro prepoznatljiv medju gledaocima i slušaocima ove regije.

Opšrnije...

Partneri