Printaj ovu stranu
RTV Bugojno obilježava 49. rodjendan

13. oktobar obilježava se kao dan RTV Bugojno. I ovaj dan u kolektivu će biti radni, a rodjendan se obilježava na skroman način. Osnivač JP RTV Bugojno je Općina Bugojno, a osnovna djelatnost ovog preduzeća je od posebnog društvenog interesa.

JP RTV Bugojno osnovano je 1995. godine i kao takvo, jedinstveno preduzeće egzistira i danas. Radio stanica u Bugojnu postoji još od 1969. godine, i jedna je od najstarijih u BiH, a TV je počela s radom krajem 1992. godine.
Trinaestog oktobra 1969. prvi put se oglasio signal Radio Bugojna, tako da se taj dan obilježava kao Dan RTV Bugojno.
U preduzeću je angažovano 19 uposlenih koji gledaocima i slušaocima obezbjedju različite sadržaje i usluge.
Podsjetimo, Radio Bugojno na frekvenciji 101 MHZ, odnosno online program emituje od 7:00 do 24 :00 sata i nudi raznolik program. Slušaoci imaju priliku pratiti i učestvovati u programu uživo, a svakodnevno se priprema i informativni, edukativni, zabavni, marketinški i drugi sadržaji. Pored toga emituju se i emisije namijenjene djeci, mladima, obradjuju zdravstvene teme, sportski dogadjaji, poljoprivredne teme, dokumentarni programi te drugi sadržaji u posebnim emisijama.

TV Bugojno program emituje od 15:00 sati i takodjer svakodnevno priprema informativne i druge sadržaje. Dječji, program namijenjen mladima, poljoprivredna, zdravstvena, sportska emisija, dokumentarni i zabavni program dio su svakodnevnih zadataka uposlenih. Već prepoznatljiv Informator, ali i emisije poput Poteza, Ovo mi je škola, Poljoprivreda Gornjovrbaske regije, Nekad i sad, Bugojanske razglednice, Izazovi, Aktuelno, Razgovor s povodom te drugi sadržaji dio su vlastite produkcije, a različiti sadržaji obezbjedjuju se i putem razmjene.

Poznato je da je RTV Bugojno u nezavidnom položaju i kao većina medija bori se za opstanak, ali uposlenici iako suočeni s velikim brojem problema, svakodnevno izvještavaju o problemima drugih, rade tokom vikenda, praznika, a često su na terenima i u večernjim satima, svjesni posla i odgovornosti koju obavljaju. Plate koje dobijaju gotovo su minimalne, a odgovornost maksimalna za sve ono što se prezentira javnosti.
Treba reći i da je veliki dio uposlenih četvrtinu vijeka uložio u rad i opstanak RTV Bugojno, i već 25 godina se nosi sa svim izazovima rada u lokalnom mediju, često prevazilazeći i vlastite mogućnosti da bi se uprkos poteškoćama te ograničenim mogućnostima kada je u pitanju i sama oprema, ponudio program koji sada mogu pratiti gledaoci i slušaoci u BiH pa i van njenih granica.
Informacije koje putem vlastitog portala plasira RTV Bugojno, osnova su i informacija koje preuzimaju lokalni portali, ali i drugi mediji.
Kolektiv RTV Bugojno zahvaljuje se svima koji podržavaju rad ovog kolektiva i nada se da će narednu, jubilarnu 50. godišnjicu dočekati u znatno boljim uslovima.

pogledano 1947 puta