Obilježen 15.oktobar-Međunarodni dan bijelog štapa

Širom svijeta danas se obilježava 15.oktobar - Međunarodni dan bijelog štapa. Cilj je podići svijest javnosti o specifičnim potrebama slijepih i slabovidnih osoba, kao i obavezama zajednice prema njima.

Ovaj datum danas su obilježili i članovi Međuopćinskog udruženja slijepih i slabovidih osoba u Bugojnu. Slijepe i slabovidne osobe 15. oktobar i ove godine obilježavaju nezadovoljne svojim položajem u društvu, kažu u Udruženju slijepih i slabodvidih osoba koje okuplja 30 članove iz Bugojna, Gornjeg Vakufa-Uskoplja, Donjeg Vakufa i Jajca. Na sastanku upriličenom povodom Međunarodnog dana bijelog štapa, udruženje je ponovio ukazalo na brojne probleme i potrebe s kojima se susreće ova populacija društva- kazao je Muharem Huseinspahić, predsjednik Udruženja slijepih i slabovidih.

-Najviše potražuju lijekove, tehnička pomagala i naočale.To im je neophodno u svakodnevnom životu, ali ova populacija nema sredstava za njihovu nabavku - kazao je Huseinspahić.

Još jednom su uputili apel svima koji su u mogućnosti da pomognu ovom udruženju, odnosno njihovim članovima. Inače, bijeli štap je produžena ruka slijepe osobe i sve što je izvan njegovog dosega za njih predstavlja opasnost i nepoznanicu. Inicijativa za korištenje bijelog štapa kao zaštitnog znaka slijepih osoba u saobraćaju pokrenuta je još 1930. godine, ali tek nakon Drugog svjetskog rata tzv. dugi bijeli štap počinje se primjenjivati kao pomagalo za kretanje slijepih osoba.

Dan bijelog štapa prvi puta je obilježen 1964. godine, a 15. oktobra 1996. godine taj dan prerasta u Međunarodni dan slijepih i slabovidih osoba.

pogledano 408 puta

O NAMA

RTV Bugojno smještena je u prostorijama KSC-a. U ovom preduzeću trenutno je 18 stalno zaposlenih lica. Ova ekipa realizuje zajednički cjelodnevni radio i TV program, koji je dobro prepoznatljiv medju gledaocima i slušaocima ove regije.

Opšrnije...

Partneri