Bugojanski vatrogasci održali vježbu za osnovce

U povodu oktobra-mjeseca zaštite od požara, u krugu Vatrogasnog društva Bugojno, za učenike bugojanskih osnovnih škola upriličena je edukatvno – pokazna vježba.

Edukativno –pokaznoj vježbi bugojanskih vatrogasaca prisustvovali su učenici Prve, Druge i Treće osnovne škole Bugojno, te Prve osnovne škole Jaklić.

U pozdravnom obraćanju nastavnicima i učenicima Sadik Verunica, sekretar Vatrogasnog društva Bugojno, istakao je kako je riječ o uobičajena aktivnost povodom oktobra mjeseca zaštite od požara. Izrazio je nadu da su čenici naučili nešto novo i da će u slučaju potreba znati kako postupiti, odnosno da će u slučaju požara znati pozvati vartogasce na dobro poznati broj 123.

Kroz predavanje održano od strane komandira vatrogasne jedinice Nijaza Jusufspahića i ovom prilikom skrenuta je pažnja na značaj koji vatrogasci imaju u društvu. Učenici su upoznati sa opremom koju su bugojanski vatrogasci koristili prije više od 100 godina, poput klipne ručne pimpe iz 1898.godine, pa do upotrebe vazdušnog jastuka, pneumatskih kliješta i savremenijih vatrogasnih vozila.

Učenici su posebno bili oduševljeni skakanjem na zračni jastuk koji se koristi za spašavanje unesrećenih s visina.

Do kraja mjeseca bugojanski vatrogasci će posjetiti i slična predavanja upriličiti i za učenike osnovnih škola u Drvetinama, Bristovima i Gračanici.

pogledano 1414 puta

O NAMA

RTV Bugojno smještena je u prostorijama KSC-a. U ovom preduzeću trenutno je 18 stalno zaposlenih lica. Ova ekipa realizuje zajednički cjelodnevni radio i TV program, koji je dobro prepoznatljiv medju gledaocima i slušaocima ove regije.

Opšrnije...

Partneri