Općinski sud Bugojno upriličio Dan otvorenih vrata

I ove godine Općinski sud Bugojno obilježio je Evropski dan civilne pravde.Tim povodom danas je u ovoj pravosudnoj instituciji upriličen Dan otvorenih vrata.

Prvi koji su iskoristili Dan otvorenih vrata za posjetu bugojanskom Sudu bili su učenici MSŠ. Predsjednica Općinskog suda Bugojno Randžana Hadžibegović Haračić pozdravila je učenike i poželjela im dobrodošlicu na Dan otvorenih vrata kojim, kako je rekla, već šestu godinu obilježavaju Evropski dan civilne pravde.Posebno se osvrnula na značaj Istanbulske konvencije , a o Zakonu zaštite od nasilja u porodici govorio je sudac Safet Žuljko. Dan otvorenih vrata bio je prilika da se učenici upoznaju sa radom i nadležnostima ove pravosudne institucije koja bilježi značajne rezultate u svom radu.

-Općinski sud Bugojno ostvaruje dobre rezultate. U prošloj godini riješili smo 18.000 predmeta, a za deset mjeseci ove godine broj riješenih predmeta se povećao za 1000 predmeta, što znači da smo do sada rješili oko 19.000 predmeta.Na taj način svrstali smo se medju trinaest sudova u F BiH. Prem izvještaju Ureda za reviziju institucija u F BiH nalazimo se u grupi uspješnih i efikasnih sudova- kazala je predsjednica Općinskog suda Bugojno Randžana Hadžibegović Haračić.

Učenici su imali priliku upoznati se s procedurom prijema dokumenata i unosa podataka u CMS sistem, te posjetiti Zemljišno-knjižno odjeljenje u kojem prvi unos podataka datira još od davne 1893.godine. Dan otvorenih vrata za posjetu Općinskom sudu Bugojno iskoristili su učenici i druge dvije srednje škole, STŠ i SSŠ koji su u jednoj od sudnica održali simulaciju sudjenja.

Inače,Vijeće Evrope i Evropska komisija 5.juna 2003.godine ustanovili su Evropski dan civilne pravde, koji se obilježava u posljednjoj sedmici oktobra. Evropski dan civilne pravde obilježava se s ciljem da gradjanima približe pravosudni sistem, kako bi im bio dostupniji, kao i da im se pruži mogućnost da bolje razumiju svoja prava i upoznaju sredstva koja im stoje na raspolaganju u ostvarivanja njihovih prava.

pogledano 711 puta

O NAMA

RTV Bugojno smještena je u prostorijama KSC-a. U ovom preduzeću trenutno je 18 stalno zaposlenih lica. Ova ekipa realizuje zajednički cjelodnevni radio i TV program, koji je dobro prepoznatljiv medju gledaocima i slušaocima ove regije.

Opšrnije...

Partneri