U Bugojnu održana Prva konferencija za roditelje u BiH: ”Osnaživanje roditeljskih odgojnih vještina”

Prva konferencija za roditelje u BiH: “Osnaživanje roditeljskih odgojnih vještina“ održana je u Prvoj osnovnoj školi Bugojno u organizaciji Save the Children, a u okviru projekta “Dostupno i kvalitetno obrazovanje za djevojčice i dječake Rome”.

 

Cilj je, kako se čulo, da se roditelji djece romske nacionalnosti motivišu da svoju djecu šalju u školu, a konferencija rezultat rada “kutaka za roditelje”, koje je pomenuta organizacija za djecu podržala u 28 škola u maju ove godine.

-Nadamo se da će škole prepoznati konferencije za roditelje kao jedan novi oblik rada koji će unaprijediti saradnju škole i porodice,i staviti akcent na jačanje roditeljskih vještina da djeci pomognu da uspješno završe osnovno i srednje obrazovanje - naglasila je.

Dodaje da su dosadašnja iskustva roditelja veoma pozitivna, i da im radionice kojima prisustvuju veoma mnogo znače, te da su pokazale da “škole ne brinu samo o djeci, već i o roditeljima”.

Koordinatorica projekta “Dostupno i kvalitetno obrazovanje za djevojčice i dječake Rome” u Prvoj osnovnoj školi u Bugojnu je učiteljica Fatima Teskeredžić.

-Projekt traje već tri godine, a glavni cilj je jačanje porodice. Proveli smo niz aktivnosti, organizovali  radionice s roditeljima i obilježavali prigodne praznike. Sada sumiramo dosadašnje efekte projekta, koji će završiti u decembru - istaknula je.

U okviru današnje konferencije u Prvoj osnovnoj školi održane su tri radionice o temama, koje su predložili upravo roditelji: Stilovi odgoja, Komunikacija sa djecom i Prezentacija rezultata projekta.

pogledano 581 puta

O NAMA

RTV Bugojno smještena je u prostorijama KSC-a. U ovom preduzeću trenutno je 18 stalno zaposlenih lica. Ova ekipa realizuje zajednički cjelodnevni radio i TV program, koji je dobro prepoznatljiv medju gledaocima i slušaocima ove regije.

Opšrnije...

Partneri