U Bugojnu promovisana knjiga „Srebreničke suze u stihovima“

Knjiga „Srebreničke suze u stihovima", koja sadrži poeziju 24 autora iz BiH i okruženja, promovisana je u Kristalnoj sali Općine Bugojno.

 

Djelom se, kako se čulo, želi sačuvati od zaborava genocid, počinjen u Srebrenici jula 1995.godine. 

Knjigu su predstavili priređivač Muhamed Omerović (Zvornik), promotor Fajko Kadrić (Kalesija), te neki od autora Senada Alić-Mujezinović (Ključ), Mehmedalija Bektić (Srebrenica) i Emir Hasić (Mostar).

Odabrane stihove iz knjige interpretirali su učenici bugojanske Gimnazije i aktivni članovi Zavičajnog kluba u toj školi Armin Fuka i Dženana Zulum.

U ime organizatora promocije, dobrodošlicu prisutnima poželio je predsjednik Udruženja logoraša općine Bugojno Azem Gvozden, a prigodnim riječima obratio se i načelnik Bugojna Hasan Ajkunić.

-Posebnost ove knjige je što su u njoj zastupljeni, uglavnom neafirmisani autori, koji progovaraju o istoj temi, svako iz svog ugla. Čak i oni ljudi koji, možda, Srebrenicu nikada nisu ni vidjeli - naglasio je promotor Fajko Kadrić.

Po riječima njenog priređivača, knjiga je nastala "na inicijativu i trudom pjesnika, koji su preživjeli golgotu i stradanje".

-Stihovima koje pišemo pokušavamo da doprineseno kulturi sjećanja na zločin, koji se dogodio nad Bošnjacima u Srebrenici - naglasio je Muhamed Omerović. Dodaje da je knjiga "Srebreničke suze u stihovima" do sada promovisana dva puta, prvi put na Marša mira, a drugi u Kalesiji, te da je u planu njeno predstavljanje u drugim bh sredinama, i inostranstvu.

pogledano 513 puta

O NAMA

RTV Bugojno smještena je u prostorijama KSC-a. U ovom preduzeću trenutno je 18 stalno zaposlenih lica. Ova ekipa realizuje zajednički cjelodnevni radio i TV program, koji je dobro prepoznatljiv medju gledaocima i slušaocima ove regije.

Opšrnije...

Partneri