U Bugojnu obilježen Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Uličnu akciju povodom obilježavanja 25.novembra, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, danas su organizovali Neformalna grupa žena „Bugojanke“, Udruženje žena oboljelih i liječenih od tumora dojke „DONNA“ Bugojno i Fondacija „CURE“ iz Sarajeva.

 

-Želimo skrenuti pažnju javnosti i poslati poruku o potrebi rješavanja svih vrsta nasilja. Ovdje, na centralnom gradskom trgu, postavili smo crvenu klupu, koja je simbol borbe protiv nasilja nad ženama,i crvene cipele u znak sjećanja na sve žene, žrtve nasilja – kazala je članica Neformalne grupe „Bugojanke“ Amra Čolić.

Dodaje da se akcija provodi u sklopu Globalne kampanje protiv rodnozasnovanog nasilja, odnosno u sklopu programa „16 dana aktivizma“, koji počinju 25.novembra kada se obilježava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, a završavaju 10.decembra, obilježavanjem Dana ljudskih prava.

Učesnica akcije Alma Čizmo ističe kako se određene aktivnosti, s ciljem ukazivanja na problematiku i pojavu nasilja svih vrsta u društvu, kontinuirano provode i u školama.

-Na časovima odjeljenske zajednice organizujemo radionice o raznim oblicima nasilja, posebno vršnjačkog, bilo da je ono verbalno, fizičko ili psihološko. Od malih nogu pokušavamo djecu učiti da se u budućnosti i sami bore protiv nasilja, kako bi se ta pojava prevenirala i spriječila u najvećoj mogućoj mjeri - naglasila je.

Kazala je kako je generalna poruka današnje akcije:“Stop svim vrstama nasilja!“

pogledano 466 puta

O NAMA

RTV Bugojno smještena je u prostorijama KSC-a. U ovom preduzeću trenutno je 18 stalno zaposlenih lica. Ova ekipa realizuje zajednički cjelodnevni radio i TV program, koji je dobro prepoznatljiv medju gledaocima i slušaocima ove regije.

Opšrnije...

Partneri