Amir Šečibović predložen za novog ministra prostornog uređenja, građenja zaštite okoliša, povratka i stambenih poslova u Vladi SBK-a

Kantonalni odbor SDA kandidirao je dosadašnjeg premijera Srednjobosanskog kantona Tahira Lendu za mandatara za sastav nove kantonalne vlade te je imenovao kandidate za tri ministarske pozicije, kao i kandidate za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH.

”Dosadašnji ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Salkan Merdžanić ponovno je kandidat za tu poziciju, dok je kandidat za ministra prostornog uređenja, građenja zaštite okoliša, povratka i stambenih poslova Amir Šečibović, a Nisvet Hrnjić za ministra privrede”, kazao je predsjednik Kantonalnog odbora SDA Asim Mekić.

Preostala četiri ministarska mjesta u Vladi SBK popunit će stranke okupljene oko HDZ-a BiH, a ta koalicija predložit će i ministra iz reda srpskog naroda, koji će biti imenovan uz saglasnost SDA. Kantonalni odbor SDA utvrdio je i listu kandidata te stranke za Dom naroda Federacije BiH te očekuje da to uradi i koalicija stranaka okupljenih oko HDZ-a BiH.

“Što se nas tiče, nema nikakvih smetnji da konstituirajuća sjednica Skupštine bude održana već u petak, kako bismo izabrali delegate u Domu naroda. Kada je u pitanju nova vlada, to bi moglo potrajati petnaestak dana jer postoje procedure koje moramo ispoštovati”, kazao je Mekić.

Na upit o eventualno trećem koalicijskom partneru u kantonalnoj vlasti, Mekić je rekao da se formiranju vlasti nije pristupilo ishitreno te da SDA i stranke okupljene oko HDZ-a BiH imaju kapacitet formirati vladu, odnosno da imaju dvotrećinsku većinu u Skupštini SBK-a i bez trećeg partnera.

“Iz centrala naših stranaka dobili smo zeleno svjetlo da idemo u ovom pravcu i radimo ono što su nam rekli. S obzirom na to da nije došlo do neke koalicije koja će se provlačiti od državnog, prema federalnom i kantonalnom nivou, išli smo na to da skupimo dvotrećinsku većinu i da napravimo novu vladu”, dodao je Mekić.

Na oktobarskim izborima od ukupno 30 zastupničkih mjesta u Skupštini SBK-a, SDA je osvojila deset mandata, a isti broj mandata ima i koalicija stranaka okupljenih oko HDZ-a BiH. SDP BiH osvojio je pet mandata, DF i SBB po dva, a zastupnika imat će Nezavisni blok.

pogledano 652 puta

O NAMA

RTV Bugojno smještena je u prostorijama KSC-a. U ovom preduzeću trenutno je 18 stalno zaposlenih lica. Ova ekipa realizuje zajednički cjelodnevni radio i TV program, koji je dobro prepoznatljiv medju gledaocima i slušaocima ove regije.

Opšrnije...

Partneri