Svečano  otvoren Dijalizni centar u Bugojnu

Savremeni dijalizni centar otvoren je u Bugojnu, u prisustvu predstavnika vlasti i zdravstvenih ustanova s područja Federacije BiH, Srednjobosanskog kantona (SBK) i grada, brojnih ljekara i drugog medicinskog osoblja.

Zvanični početak rada ovog centra, svečanim presijecanjem vrpce, ozvaničili su potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović, premijer SBK-a Tahir Lendo i direktorica Javne ustanove „Dom zdravlja“ Irhada Strukar.

-Dijalizni centar je najznačajniji projekat JU Dom zdravlja Bugojno.Višegodišnji rad rukovodstva i uposlenih rezultirao je najsavremenijim Dijaliznim centrom u BiH. Centar raspolaže sa jedanaest dijaliznih aparata i drugom pratećom opremom, a na dijaliznom tretmanu je 30 do 35 pacijenata iz Bugojna, Gornjeg Vakufa-Uskoplja, Donjeg Vakufa i Jajca - kazala je prim.dr. Irhada Strukar, diretorica JU Dom zdravlja Bugojno. Zahvalila se svima koji su pomogli u realizaciji ovog značajnog projekta i na taj način pomogli pacijentima koji su na dijalizu morali putovati u Bolnicu Travnik.

Uime dijaliziranih i transplantiranih pacijenata s područja Gornjevrbaske regije, prisutnima se obratio Adnan Helja.

-Otvaranjem Dijaliznog centra olakšano je pacijentima koji su na dijalizni tretman morali putovati i do 150 km u jednom pravcu.Dijaliza je ista u cijeloj BiH, ali ono što treba potencirati je transplantacijska medicina, i edukacija stanovništva o značaju doniranja organa poslije smrti, kako bi se mnogi pacijenti spasili - kazao je Helja.

Otvaranje Dijaliznog centra značajno ne samo za Bugojno, Gornjevrbasku regiju, već i SBK-a – kazao je premijer SBK-a Tahir Lendo. Uputio je čestitke rukovodstvu bugojanskog Doma zdravlja i svima koji su predano radili na realizaciji ovog velikog projekta. Iinicijativu za otvaranje Dijaliznog centra u Bugojnu pokrenulo je Udruženje dijaliziranih i transplantiranih pacijenata SBK-a. Doktorica Melika Mahmutbegović, koja je tada bila na čelu bugojanskog Doma zdravlja, ne samo da je prihvatila inicijativu,već je započela i prve aktivnosti na realizaciji ovog zahtjevnog projekta. I nakon što je imenovana za potpredsjednicu F BiH, dr Melika Mahmutbegović je podržavala otvaranja Dijaliznog centra u Bugojno.

-Uspjeli smo privesti kraju ovaj zahtjevan posao, koji je pokrenut 2007/2018. Bio je to veliki izazov za nas. Dijalizni centar nije značajan samo za lokalnu zajednicu, nego za cijelu regiju, SBK i Federaciju BiH, a posebno za njegove korisnike, pacijente i njihove porodice - naglasila je Mahmutbegović.

Kazala je da novootvoreni Dijalizni centar u Bugojnu zadovoljava svjetske standarde.

-Činjenica je da kao zajednica moramo uraditi više na transplantacijskoj medicini za pacijente kojima transplantacija bubrega znači život, kao i po pitanju donorske mreže i cjelokupnog programa, koji trebamo podržati - zaključila je Mahmutbegović.

pogledano 394 puta

O NAMA

RTV Bugojno smještena je u prostorijama KSC-a. U ovom preduzeću trenutno je 18 stalno zaposlenih lica. Ova ekipa realizuje zajednički cjelodnevni radio i TV program, koji je dobro prepoznatljiv medju gledaocima i slušaocima ove regije.

Opšrnije...

Partneri