Potpredsjednica FBiH: "Ljudski život i zdravlje su naše najveće bogatstvo i prema njima se tako moramo i odnositi"

Potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović želi, na ovaj način istaknuti značaj i važnost obilježavanja 4. februara, Međunarodnog dana borbe protiv raka („World Cancer Day“).

Svjedoci smo snažnog porasta broja oboljelih od malignih oboljenja u postratnoj Bosni i Hercegovini, ali i u svijetu. Od ovih oboljenja, preko 10 miliona ljudi godišnje izgubi život. Prema zvaničn dostupnim podacima, broj oboljelih u svijetu, u 2018. godini iznosio je 18 miliona i isti će se u 2040. godini povećati na preko 29,5 miliona oboljelih, što će direktno uticati na rast broja umrlih na godišnjem nivou, do poraznih 16 miliona. Uzimajući u obzir ove krajnje alarmantne brojke, potpredsjednica Mahmutbegović je ukazala na značaj prevencije ovih oboljenja koja se najprije ogleda u redovnim, preventivnim pregledima, ranoj dijagnostici malignih oboljenja kao i ranom liječenju i provođenju adekvatne terapije.

Posebno pozivam sve građane Bosne i Hercegovine da vode brigu o svom zdravlju, te da se redovno i pravovremeno podvrgnu kontrolnim pregledima!

S druge strane, cjelokupna društvena zajednica se mora odgovornije odnositi prema oboljelim osobama, omogućiti im pristup adekvatnim dijagnostičkim procedurama, te neophodnim lijekovima i tretmanima liječenja.

Posebno bi trebalo obratiti pažnju na screening metode dijagnostike najčešćih malignih oboljenja, kakvi su karcinomi pluća, dojke, debelog crijeva i genitalnog sistema kod žena. Na taj način bi prevenirali porast broja oboljelih, smanjili smrtnost, te direktno povećali broj i stopu izlijećenih. Dakle, jedini garant uspješnosti borbe protiv ove globalne prijetnje čovječanstvu je sinergijsko djelovanje svakog pojedinca, organizacije i zajednice kao i edukativno podizanje svijesti i glasa koji će nas stalno opominjati i ukazivati na razmjere ove prijetnje.

„Ljudski život i zdravlje su naše najveće bogatstvo i prema njima se tako moramo i odnositi“, poručila je potpredsjednica Mahmutbegović.

pogledano 573 puta

O NAMA

RTV Bugojno smještena je u prostorijama KSC-a. U ovom preduzeću trenutno je 18 stalno zaposlenih lica. Ova ekipa realizuje zajednički cjelodnevni radio i TV program, koji je dobro prepoznatljiv medju gledaocima i slušaocima ove regije.

Opšrnije...

Partneri