Srednja tehnička škola Bugojno obilježila Dan broja π

Aktiv profesora matematike Srednje tehničke škole Bugojno jučer je nizom aktivnosti, obilježio Dan posvećen broju π.

Dan broja π, obilježava se svake godine 14. marta. π je matematička konstanta, koja se danas primjenjuje u matematici i fizici, a definiše se kao odnos obima i prečnika kruga.

U Srednjoj tehničkoj školi Bugojno, učenici su pripremili zanimljiv program, posvećen Danu broja π. U holu škole upriličena je prezentacija o historijatu broja π i podjela mafina, torti i lizala sa porukama u kojima su bile napisane razne matematičke zanimljivosti.

Nakon toga, održano je takmičenje u broju napamet naučenih decimala broja π. Najbolji je bio učenik IV C razreda, Tarik Omeragić koji je uspio zapamtiti čak 224 decimale.

U sklopu obilježavanja Dana broja π, upriličena je i utrka, u kojoj je učestvovalo oko 80 učenika Srednje tehničke škole Bugojno. Trasu u dužini od 3,14km prvi je istrčao Faris Karamanlić, učenik IV C razreda.

pogledano 776 puta

O NAMA

RTV Bugojno smještena je u prostorijama KSC-a. U ovom preduzeću trenutno je 18 stalno zaposlenih lica. Ova ekipa realizuje zajednički cjelodnevni radio i TV program, koji je dobro prepoznatljiv medju gledaocima i slušaocima ove regije.

Opšrnije...

Partneri