SDA Bugojno, u povodu Svjetskog dana zdravlja, organizovala predavanje na temu" Prevencija zaraznih bolesti i vakcinacija"

Predavanje na temu „Prevencija zaraznih bolesti i vakcinacija“ upriličeno je u povodu obilježavanja Svjetskog dana zdravlja, koji se još od 1950.godine obilježava 7.aprila, ali i epidemije morbila u Sarajevu. Predavan je održano u KCS , a o zaraznim bolestima, komplikacijama i preveniranju vakcinacijom govorile su dr Sutka Ćatić, epidemiolog i pedijatrice, prim. dr Azra Fazlibegović Mahmutović i dr Subha Agić Habib.

Najpouzdanija preventiva protiv morbila, ali i drugih zaraznih bolesti koje za posljedicu mogu imati i po život opasne posljedice je vakcinacija, rečeno je na predavanju. Doktorica Sutka Ćatić, epidemiolog govorila je o zaraznim bolestima koje se mogu javiti u epidemijskom, pandemijskom i endemskom obliku. Istakla je kako je vakcinacija najpouzdaniji oblik zaštite od svih zaraznih bolesti medju kojima su i morbile  od kojih je obolio veliki broj djece u Sarajevu, a registrovano je i desetoro oboljelih u Bugojnu. Naglasila je da morbile ili krzamak imaju visok indeks zaraze i prenose sa osobe na osobu kapljično, putem dišnih organa. Kako bi se spriječila pojava epidemije od ove bolesti neophodno je izvršiti vakcinaciju djece.

O kompleksnosti vakcina u svakodnevnom životu govorila je prim. dr Azra Mahmutović Fazlibegović. Naglasivši kako je nizak procenat vakcinisanosti stanovništva na našim prostorima  posljedica, u nauci neutemeljenih, informacija koje se javljaju na internetu. Govorila je o značenju oznaka na obaveznim i neobaveznim vakcinama, te benefitima vakcinacije koje osim na individualnu utiču i na kolektivnu otpornost stanovništva na zarazne bolesti. Istakla je kako su vakcinacijom kroz historiju spašeni milioni života od zaraznih bolesti, koje mogu imati teške komplikacije i kao krajnji ishod smrtnu posljedicu.

O simptomima i komplikacijama morbila govorila je dr Subha Agić Habib. Komplikacije mogu biti po život opasne, naglasila je dr Agić Habib upozorivši da je riječ o zaraznoj bolesti koju mogu dobiti i odrasle osobe ukoliko nisu vakcinisane.

Još jednom je upućen apel gradjanima da vakcinišu svoju djecu, jer to je sigurna zaštita od zaraznih bolesti koje kod nevakcinisanih osoba mogu imati fatalne posljedice.

pogledano 314 puta

O NAMA

RTV Bugojno smještena je u prostorijama KSC-a. U ovom preduzeću trenutno je 18 stalno zaposlenih lica. Ova ekipa realizuje zajednički cjelodnevni radio i TV program, koji je dobro prepoznatljiv medju gledaocima i slušaocima ove regije.

Opšrnije...

Partneri