Čestitka u povodu 15. aprila- Dana ARBiH

Svim borcima i pripadnicima Armije Republike Bosne i Hercegovine, svim šehidskim porodicama i invalidima odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992.-1995., svim bosanskohercegovačkim patriotima u Bugojnu i Bosni i Hercegovini, čestitam 15. april, Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Tačno prije 27 godina, 15. aprila 1992. godine, od jedinica Teritorijalne odbrane Bosne i Hercegovine i organizovanih dobrovoljaca, formirana je Armija Republike Bosne i Hercegovine. Njena svrha bila je odbrana svih Bosanaca i Hercegovaca, kao i očuvanje cjelokupnosti teritorije Bosne i Hercegovine, kao suverene, nezavisne i slobodne države svih njenih građana.

Skoro goloruki Bosanci i Hercegovci tada su se suprostavili četvrtoj sili u Evropi koju su činili Jugoslovenska narodna armija i paravojne jedinice sastavljene od domaćih i stranih pripadnika bliskih tadašnjem režimu. Sve ono što su do potpisivanja mirovnog Dejtonskog sporazuma uradili građani naše države u svjetskim vojnim analima okarakterizirano je kao čudo bosanskog otpora. Bugojno je u odbrambeno-oslobodilačkom ratu izgubilo najhrabrije sinove i kčeri pripadnika ARBiH, što svjedoči i 349 imena ispisanih na Centralnom šehidskom mezarju, a 317 boraca su postali invalidi.

Zato je obilježavanje ovakvih godišnjica obaveza da se prisjetimo svih patriota, koji su za odbranu Bosne i Hercegovine dali svoje živote, kao i svih preživjelih heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata. Hvala svim pripadnicima Armije Republike Bosne i Hercegovine za sve ono dobro što su učinili za nas i omogućili nam da i dalje živimo i gradimo našu jedinu državu Bosnu i Hercegovinu. 

 

 

pogledano 465 puta

O NAMA

RTV Bugojno smještena je u prostorijama KSC-a. U ovom preduzeću trenutno je 18 stalno zaposlenih lica. Ova ekipa realizuje zajednički cjelodnevni radio i TV program, koji je dobro prepoznatljiv medju gledaocima i slušaocima ove regije.

Opšrnije...

Partneri