Udruženje „Donna“ organizovalo predavanje na temu „Karcinom dojke“

U okviru partnerskog projekta " Think- pink- zajedno smo jedno", pod nazivom Program osnaživanja zdravlja žena, Udruženje oboljelih i liječenih od tumora dojke " DONNA" sinoć je u MIZ Bugojno organizovalo predavanje na temu „Karcinom dojke“. Predavanje je održala mr. sci. dr Melika Mahmutbegović.

-Karcinom dojke vodeća je zloćudna bolesti kod žena. Broj oboljelih je u stalnom porastu, a nažalost dobna granica se pomjera, i sve češće od karcinoma dojke obolijeva i mladja ženska populacija.Iako nemamo registar oboljelih, poznato je da se za onkološki tretman izdvaja 40 milona KM, od čega dobar dio sredstava ide na liječenje karcinoma dojke - kazala je mr.sci.dr Melika Mahmutbegović.

Naglasila je da se detekcijom bolesti u ranom stadiju povećava mogućnost izlječenja, te da je od presudne važnosti raditi redovne samopreglede i kontrolne preglede kod ljekara. Dr Mahmutbegović je istakla kako su ovakva predavanja veoma bitna za podizanje svijesti kod žena o značaju ranog otkrivanja karcinoma dojke, jer, kako je rekla, još uvijek mnoge žene zatraže stručnu pomoć u poodmakloj fazi bolesti.

Tokom predavanja govorila je o vrstama karcinoma dojke, dijagnostici ultrazvukom, mamografom i drugim savremenim dijagnostičkim aparatima, kao i hiruškim i onkološkim tretmanima u liječenju bolest. Još jednom je upozorila da je rano otkrivanje bolesti od velike važnosti za izlječenje.

-Podizanje svijesti o ranom otkrivanju bolesti je cilj projekta u sklopu kojeg je Udruženje oboljelih i liječenih od tumora dojke „Donna“ realizovalo predavanja na temu „Karcinom dojke“- kazala je Nihada Hadžić , predsjednica Udruženja Donna. Pojasnila je da je u sklopu projekta „Think-pink-zajedno smo jedno“ održalo pet predavanja, kojima je prisustvovao veliki broj posjetilaca,kao i dvije radionice za članice Udruženja „Donna“.

pogledano 1060 puta
Označeno

O NAMA

RTV Bugojno smještena je u prostorijama KSC-a. U ovom preduzeću trenutno je 18 stalno zaposlenih lica. Ova ekipa realizuje zajednički cjelodnevni radio i TV program, koji je dobro prepoznatljiv medju gledaocima i slušaocima ove regije.

Opšrnije...

Partneri