MIZ Bugojno: Centralna svečanost u povodu Lejletu-l-Bedr u džamiji u Gračanici

Muslimani u Bosni i Hercegovini i svijetu prigodnim programom večeras, 17.noć ramazana obilježavaju Lejletu-l- Bedr - Noć bitke na Bedru.To je najznačajnija bitka u historiji islama i muslimana. Centrala svečanost za MIZ Bugojno bit će održana u džamiji u Gračanici.

Prigodnim programom Noć lejletu-l-bedr bit će obilježena na području Medžlisa IZ Bugojno. U svim džamijama na području bugojanskog Medžlisa bit će upriličen prigodan program u sklopu kojeg će biti održana predavanja o Noći Lejletu-l-bedr, a polaznici mektebske nastave proučit će jasini-šerif pred duše šehida. Centralna svečanost u povodu 17. noći ramazana, koja se obilježava kao mubarek noć Lejletu-l-Bedr bit će održana u džamiji u Gračanici, gdje će bti prisutan i glavni imam MIZ Bugojno Kemal ef. Tokmić.

Bitka na Bedru, u blizini Medine dogodila se 17. ramazana 2. godine po hidžri, ili 17. marta 624. godine. Muslimana je bilo 314 a njihovih neprijatelja, idolopoklonika 1 300.
Iako brojčano slabiji, muslimani su, predvođeni Muhammedom a.s. vojno porazili neprijatelje. Zato je bitka na Bedru inspiracija muslimanima i potvrda da brojčani odnos snaga nije presudan, već iskrena vjera i jedinstvo.

pogledano 854 puta

O NAMA

RTV Bugojno smještena je u prostorijama KSC-a. U ovom preduzeću trenutno je 18 stalno zaposlenih lica. Ova ekipa realizuje zajednički cjelodnevni radio i TV program, koji je dobro prepoznatljiv medju gledaocima i slušaocima ove regije.

Opšrnije...

Partneri