OO SDA Bugojno obilježila Dan bijelih traka

Podjelom bijelih traka i mirnom šetnjom ulicama grada, OO SDA Bugojno i ove godine, na tradicionalan način, obilježila je 31. maj. Ovaj datum, već nekoliko godina obilježava se kao Dan bijelih traka u znak sjećanja na stradanja Bošnjaka u Prijedoru.

Masovnije obilježavanje Dana bijelih traka započelo je 2012. godine, zahvaljujući aktivistima koji djeluju u Prijedoru svih ovih godina. Podsjećamo, 1992. godine, vlasti bosanskih Srba izdale su naredbu svim Bošnjacima i Hrvatima u Prijedoru da na svoje prozore zakače bijele čaršafe, a ako izlaze van da vežu bijele trake oko ruke. Na taj način su označeni nesrbi u Prijedoru nakon čega su počela zarobljavanja, ubistva i silovanja.

Koliko je ta vjerska i nacionalna netrepeljivost bila pogubna najbolje ilustrira činjenica da je tokom tri i po godine rata na području Prijedora ubijeno 3176 ljudi.

Za aktivnost, koju već nekoliko godina, bugojanska SDA provodi svakog 31.maja, prim.dr. Azra Fazlibegović-Mahmutović ističe da predstavlja znak solidarnosti sa žrtvama.

Dan bijelih traka nije samo komemoracija žrtvama, nego trajna borba preživjelih, porodica i prijatelja na sjećanje i pravdu te ravnopravnost.

pogledano 1030 puta

O NAMA

RTV Bugojno smještena je u prostorijama KSC-a. U ovom preduzeću trenutno je 18 stalno zaposlenih lica. Ova ekipa realizuje zajednički cjelodnevni radio i TV program, koji je dobro prepoznatljiv medju gledaocima i slušaocima ove regije.

Opšrnije...

Partneri