Bugojno: 57. Smotra naučno-tehničkog stvaralaštva mladih u BiH

U Bugojnu će od 7. do 9. juna biti održana 57. Smotra naučno-tehničkog stvaralaštva mladih u Bosni i Hercegovini. U naš grad stići će mladi tehničari i njihovi mentori iz svih dijelova BiH. Domaćin takmičenja je III OŠ Bugojno uz podršku osnovnih i srednjih škola iz Bugojna. Pokrovitelji su Ministarstvo civilnih poslova BiH i Općina Bugojno

Više od 300 mladih tehničara i njihovih mentora učestvovat će na 57. Smotri naučno-tehničkog stvaralaštva mladih u BiH koji će se prezentirati znanja i postignuća u čak 40 disciplina. Već u popodnevnim satima učesnici su počeli pristizati u naš grad, a domaćini i organizatori u potpunosti su spremni za početak ovog takmičenja. Kako je istakao Nijaz Brajlović, predsjednik Udruženja za naučno- tehnički odgoj mladih u BiH, o značjaju ovog događaja govori i podatak da se smotra održava već pedeset i sedmi put, a pauza je napravljena samo tokom dvije ratne godine.

- Cilj smotre je da djeca zavole tehniku, da se bave različitim oblastima što može biti i njihovo profesionalno opredjeljenje u budućnosti. Djeca se bave tehnikom iz oblasti koja ih interesuje. Mi imamo preko 40 disciplina, od teorijskih znanja koja stiču u školi tokom nastave iz predmeta tehnička kultura, pa do let aviona, raketoplana, ali i  oblasti robotike, filma, fotografije. Posebno se vodi računa o inovacijama gdje do izražaja dolazi dječja mašta i neka nova rješenja - istakao je Nijaz Brajlović.

Sutra, već od 8 sati u prostorijama III OŠ počet će takmičarske discipline. Defile učesnika planiran je u 10 sati i 15 minuta, a svečanost otvaranja u 11:00 sati u Pozorišnoj sali KSC-a Bugojno. Poziv je upućen djeci, mladima i njihovim roditeljima da prisustvuju otvaranju i smotri jer imaju priliku  sutra do 17:00 sati u prostorijama ili u dvorištu III OŠ vidjeti zanimljive radove i prezentacije. Svečano proglašenje pobjednika i zatvaranje Smotre planirano je u nedjelju, u Pozorišnoj sali KSC-a od 10:00 do 11:00 sati.

pogledano 1323 puta

O NAMA

RTV Bugojno smještena je u prostorijama KSC-a. U ovom preduzeću trenutno je 18 stalno zaposlenih lica. Ova ekipa realizuje zajednički cjelodnevni radio i TV program, koji je dobro prepoznatljiv medju gledaocima i slušaocima ove regije.

Opšrnije...

Partneri