Završena centralna svečanost 509. Dana Ajvatovice

Tradicionalnim okupljanjem velikog broja vjernika na centralnoj svečanosti upriličenoj na Platou Ajvatovice, završena je vjersko kulturna manifestacija 509.-ih Dana Ajvatovice. Moto ovogodišnje Ajvatovice bio je „Ponosni na svoju vjeru, tradiciju i domovinu“. 

Program svečanosti počeo je kada se veliki broj vjernika predvođen konjanicima iz raznih dijelova Bosne i Hercegovine iz Prusca uputio ka platou Ajvatovice. Nakon prolaska konjanika i prozivke bajraka ispred Handan-agine džamije u Pruscu, stotine posjetilaca, vjernika, krenulo je ka Ajvaz-dedinoj stijeni. Ajvaz-dedin bajrak nosio je Muhamed Avdibegović. Nakon prolaska kroz stijenu Ajvaz-dede gdje je proučena dova, na Ajvatovačkoj livadi prisutnim vjernicima obratili su se muftija travnički Ahmed ef.Adilović, izaslanik reis-u-ulema u BiH Huseina ef. Kavazovića, muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović. Program centralne manifestacije svojim učešćem uveličali su članovi turskog vojnog orkestra „Mehteran“, Tesavvufski ansambl tekije Mesudija, hor Elči Ibrahim-pašine medrese i Armin Muzaferija, a voditelj programa bio je Begzad Kubat. Na platou Ajvatovačke livade klanjan je i podne-namaz, a ovogodišnja Plaketa Ajvatovice dodijeljena je Esadu ef.Slipcu, dugogodišnjem glavnom imamu MIZ Donji Vakuf i članu OO Dana Ajvatovice. U tradicionalnom defileu konjanika koji svake godine isprati stotine posjetilaca u Donjem Vakufu, ove godine pohodio je najstariji konjanik iz Srebrenice Emin Bektić (74), dok je najmlađi konjanik sedmogodišnji Dedić Mirhad iz Donjeg Vakufa. Najstariji bajraktar je 75-godišnji Fadil Ćelić, a najmlađi Kerim Šošić (12). U sklopu ovogodišnjih Dana Ajvatovice održani su brojni kulturno-vjerski sadržaji, a posljednja aktivnost je održana u Uredu Muftije travničkog gdje su dodijeljene nagrade za najbolje literarne radove na temu ovogodišnjeg slogana Ajvatovice , Ponosni na svoju vjeru, tradiciju i domovinu”.

pogledano 905 puta

O NAMA

RTV Bugojno smještena je u prostorijama KSC-a. U ovom preduzeću trenutno je 18 stalno zaposlenih lica. Ova ekipa realizuje zajednički cjelodnevni radio i TV program, koji je dobro prepoznatljiv medju gledaocima i slušaocima ove regije.

Opšrnije...

Partneri