Mješovita srednja škola Bugojno: Obilježavanje Medjunarodnog dana maternjeg jezika

21. februar se obilježava kao Međunarodni dan maternjeg jezika. Ovaj dan redovno proslavljaju zemlje članice UNESCO-a kako bi promovisale jezičnu i kulturnu raznolikost, te multilingvizam. Učenici Mješovite srednje škole Bugojno nizom aktivnosti skreću pažnju na značaj maternjeg jezika.

Učenici Mješovite srednje škole Bugojno u okviru izborne nastave predmeta Bosanski jezik i književnost u proteklih, gotovo mjesec dana nastojali su svojim kolegama prezentirati najznačajnije činjenice u vezi s historijskim razvojem bosanskog jezika, ali i animirati mlade da likovnim i literarnim radovima progovore o svom jeziku.
Pravo na upotrebu maternjeg jezika je jedno od osnovnih ljudskih prava. Maternji jezik dio je kulturnog identiteta naroda, način prepoznavanja, različitosti ali i tolerancije i razumijevanja. Jezik je najmoćnije sredstvo komunikacije, i trebalo bi da služi za međusobno sporazumijevanja i dijalog.


-Obilježavanje Međunarodnog dana maternjeg jezika 21. februara, UNESCO je proglasio 1999. Generalna skupština Ujedinjenih nacija rezolucijom je priznala ovaj praznik i odredila 2008. godinu za međunarodnu godinu jezika. Praznik je nastao na inicijativu Bangladeša (bivšeg Istočnog Pakistana). U toj državi 21. februara 1952. održani su protesti u organizaciji Pokreta za bengalski jezik, kada su policija i vojska ubile nekoliko studenata. U znak sjećanja na taj dogadjaj, obilježava se ovaj dan, imajući u vidu da je maternji jezik značajan dio našeg kulturnog integriteta sa svim njegovim raznolikostima i tolerancijom. Nikada ne smijemo zaboraviti da jezik treba da služi za sporazumijevanje, a nikako ne smije da bude kamen političkog spoticanja nigdje, pa ni kod nas u BiH - naglasila je profesorica Senada Milanović.

Tokom februara realizovane su brojne aktivnosti.


-Napravili smo školski pano na temu „Historijski razvoj bosanskog jezika“, pripremljena je prezentacija koju su imali priliku vidjeti svi učenici s ciljem podizanja svijesti o postojanju bosanskog jezika i njegove ljepote, a raspisan je i školski konkurs za likovne i literarne radove. Nagradjena su četiri učenika i to Džan Haračić, Hamza Šečić i Muhamed Mujić za literarne radove i Sajra Čolić koja je konkurisala likovnim radom – istakao je Amar Velagić koji je i koordinirao ovim aktivnostima.


- Mislim da je Bosanski jezik jako važan i da čuvajući naš jezik čuvamo našu tradiciju i našu naciju - naglasio je Džan Haračić, autor jednog od nagradjenih radova.

pogledano 1276 puta

O NAMA

RTV Bugojno smještena je u prostorijama KSC-a. U ovom preduzeću trenutno je 18 stalno zaposlenih lica. Ova ekipa realizuje zajednički cjelodnevni radio i TV program, koji je dobro prepoznatljiv medju gledaocima i slušaocima ove regije.

Opšrnije...

Partneri