Centralna manifestacija Međunarodnog dana šuma za FBiH održana u Donjem Vakufu

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Međunarodni dan šuma ove godine se u našoj zemlji obilježio pod motom „Učinimo naše gradove zelenijim, zdravijim i sretnijim mjestima za život“.

Centralna manifestacija obilježavanja ovog značajnog datuma za Federaciju BiH održana je u Donjem Vakufu, sjedištu Kantonalne uprave za šumarstvo i šumsko-privrednog društva Srednjobosanske šume , koji su uz resorno kantonalno ministarstvo i Udruženje šumarskih inžinjera i tehničara Federacije BiH bili organizatori ove manifestacije.

Centralna manifestacija u donjevakufskom Centru za kulturu, informisanje i sport počela je intoniranjem himne BiH, a potom su se prisutni sjetili svojih prije godinu dana stradalih kolega : čuvara šuma Omera Bašića i Ferida Rahmanovića, te Ševke Draginovića, radnika na izvođenju radova u šumarstvu. Iza njih je po riječima direktora Kantonalne uprave za šumarstvo Ševala Konjalića ostalo 14-ero djece, od čega je njih deset školskog uzrasta.

Po riječima direktora šumsko-privrednog društva Srednjobosanske šume Vildana Hajića, centralna manifestacija obilježavanja 21. marta Međunarodnog dana šuma za Federaciju BiH je priznanje i pečat za postignute rezultate, koje je Društvo ostvarilo u protekle dvije godine.

– Mi smo u protekle dvije godine pokazali da se čestitim radom i posebnim zalaganjem može napraviti mnogo. Sanirali smo sve obaveze, investirali smo također puno. Uz to svim našim uposlenicima stvorili smo dobre uslove za rad, podigli smo prosjek plaće iznad prosjeka Federacije , a što je jako važno, sve obaveze prema izvođačima , dobavljačima i državi su uredno i transparentno servisirani . Naravno, ima tu još prostora da se situacija dodatno popravi, posebno na planu dodatne brige o šumi, kao prirodnom bogatstvu – naglasio je Hajić.

Svečanosti su prisustvovali i predstavnici Generalne direkcije šumarstva Turske na čelu sa bivšim generalnim direktorom pomenute direkcije Osmanom Kahvećijem. Između ostalog je naglašeno kako su u oblasti šumarstva BiH i Turska ostvarile značajnu saradnju i poslovne rezultate.

Prigodan stručni referat pod nazivom „ Stanje i perspektive šume i šumarstva “ prisutnima je prezentirao prof. dr. Ahmet Lojo, predsjednik Udruženja šumarskih inžinjera i tehničara Federacije BiH. Naglasio je da je 69,9 % šumskog bogatstva u državnom vlasništvu, dok je 30,1 % u privatnom vlasništvu. Izražen je problem nedozvoljene sječe šume. Po njegovim riječima godišnje se u našoj zemlji posjeće 5,8 miliona kubnih šume, a u svijetu 13 miliona hektara šume se uništi.

Ova prilika iskorištena je da se dodijele zahvalnice članovima porodica tri smrtno stradala radnika Kantonalne uprave za šumarstvo SBK. Oni su u svojim obračanjima prisutnima apelovali na rukovodstva preduzeća da povedu računa o svojim uposlenima i da im obezbijede osnovno ljudsko pravo- pravo na rad, kao i njihovu zaštitu od svih oblika opasnosti na njihovim radnim mjestima.

Održana je za promociju izdanja knjiga i časopisa, koje tretiraju oblast šumarstva, a upriličena je i redovna, 18. po redu Škupština Udruženja šumarskih inžinjera i tehničara Federacije BiH, kojoj je prisustvovalom 60 od 65 delegata.

clanovi_porodica_traze_vecu_paznju_prema_radnicimadetalj_sa_manifestacije-_naslovnaprisustvovali_i_gosti_iz_Turskeukazano_na_znacaj_ocuvanja_i_pravilnog_gazdovanja_sumama