„Čovjek koji je pratio bubamare“ promovisan u Bugojnu

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

  Promocija romana „Čovjek koji je pratio bubamare“ pobudila je veliku pažnju publike u Bugojnu i regiji,  tako da je Kristalna sala Općine Bugojno bila prepuna onih koji su željeli pružiti podršku književnom stvaralaštvu autora, prof. Nedžada Milanovića.

 

Na početku prisutne je pozdravio Amel Ugarak, sekretar Teatra “Fedra” koji je i izdavač romana, a Antonio Džolan, akademski kipar pojasnio je zašto je odabrao žutu boju, kao simbol života, za boju korica knjige te se osvrnuo na simboliku i ilustracije koje je uradio.

 O samoj strukturi romana govorila je prof. Dubravka Gajić koja je naglasila da je riječ o modernom romanu. Recenzent prof.dr. Mirsad Abazović za ovu priliku izdvojio je svoje impresije o romanu i izrazio nadu da će uskoro imati priliku čitati i novi roman plodonosnog autora Nedžada Milanovića, čije stvaralaštvo je okarakteriosao kao pisanje žanrovski izmedju Džemsa Džojsa i Šekspira.

  -Roman je nastajao nekoliko godina, a riječ je o romanu u kojem sam se ja zaista zaigrao. Poput malog dječaka porušio sam se totalno iznutra, sve relacije koje sam imao prema životu, predrasude prema nekom drugom čovjeku, prema bilo čemu nastojao sam da se sruše unutar mene i onda sam krenuo, onako, čisto. Pisao sam tačno onako kako je tekla misao, bez nekih prepravki. Glavni lik je Hame D. kojeg sam zamislio da pratim kroz njegov odnos prema ženama, prema tri drage žene u životu. To mu je prvo majka, zatim sestra i Zlatokosa. Radna verzija romana je bila „Vječni sanjar“, ali sam na nagovor prof. dr. Nedžada Ibrahimovića iz Tuzle naziv promijenio u „Čovjek koji je pratio bubamare“. Nadam se da će roman naići na dobar prijem kod publike jer svako može pronaći nešto za sebe u ovom romanu – istakao je Nedžad Milanović, autor.

Moderator promocije bila je mr. sc.  Jasmina Mlaćo Durek, a odlomke iz romana čitali su Lamija Mlaćo i Nedim Milanović.

„Čovjek koji je pratio bubamare“ je četvrti roman prof. Nedžada Milanovića,  a podsjetimo prvi je bio “Ispod crnog vrha“, zatim „Crveni makovi“ i „Moć“.